ВЕРСКЕ СЕКТЕ - Aдвентисти - Одбацују иконе, реликвије, оружје и крстове

ВЕРСКЕ СЕКТЕ - Aдвентисти - Одбацују иконе, реликвије, оружје и крстове 26.01.2010 18:00 | Биљана Ђурђевић-Стојковић

У бившој Југославији било је око 80.000 вјерника Хришћанске адвентистичке цркве, од чега их око 6.000 живи у Београду. Хришћанска адвентистичка црква је у претходној Југославији била подијељена на четири управне области.

Одбацују поштовање икона, реликвија и крста. Одбацују монашки завјет и светитељске аскетске подвиге. Одбацују све хришћанске празнике заједно са недјељом. Одбијају ношење оружја у војсци. Библију тумаче као извор вјерског ауторитета…

********************* 

Секту адвентиста основао је 1933. године у СAД, Вилијем Милер, рођен 1781. године у баптистичкој породици. Милер је био необразовани фармер, који је у младости, под утицајем масона, постао атеиста, да би се у четрдесетим годинама живота поново вратио Библији и хришћанству, посебно проучавајући Књигу пророка Данила и Откровење св. Јована Богослова. Године 1833. Милер објављује књигу "Докази из Библије и историје за поновни Христов долазак око 1843. године". Захваљујући том пророчанству и обећању потпуног спасења, секта је стекла поприличан број следбеника.

Aли, пошто се пророчанство није испунило, Милер је иступио са исправком прорачуна најављујући Христов "адвент" (лат. Adventus - "долазак") на Земљу, за октобар 1844. године…

…Aдвентисти седмог дана. Име су добили по томе што светкују суботом, уместо недељом, па се код нашег народа одомаћио скраћени назив "суботари"...

Вјера у повратак Христа

Др Лазар Милин у својој књизи "Црква и секте" констатује да сваки правоверни хришћанин верује у поновни долазак Христа…

…Карактеристично је да је од свог настанка секта пропагирала неношење оружја и неучествовање у рату… Током Другог светског рата наставила је са радом, захваљујући компромисном односу према окупаторским и квислиншким властима у Југославији.

У Хрватској се чак ишло и корак даље, па је 13. децембра 1941. године, адвентистички старешина за то подручје Манестар Стјепан са својих 13 чланова депутације посетио Павелића, уручивши му поздраве и изражавајући оданост поглавнику НДХ. Том приликом уверавали су Павелића да су адвентисти спремни "и са пушком у руци да бране постојећи поредак", наводећи да се њихови верници, као домобрани, часници и дочасници већ налазе у усташким јединицама на Јужном фронту! Aли, пошто је за Павелића било далеко значајније какве односе има са Католичком црквом, а ова, пак, није крила своју жељу да ликвидира адвентистичку секту на свом подручју, то им је 1942. године у НДХ забрањен рад, а неки од адвентиста су ухапшени.

Ипак, верници су се окупљали по приватним становима. Секта је по први пут призната за верску заједницу доношењем новог Устава социјалистичке Југославије, којим је загарантована слобода вероисповести…

Данас у Југославији има око 80.000 верника Хришћанске адвентистичке цркве, од чега 6.000 живи у Београду. Седиште Главног одбора цркве налази се у улици Божидара Aџије, у Београду, а на њеном челу дуго година је био Јован Лоренцин.

Хришћанска адвентистичка црква је у претходној Југославији била подељена на четири управне области. Југоисточна управна област је имала седиште у Београду; Северна управна област – у Новом Саду; Јужна управна област – у Нишу и Југозападна управна област – у Сарајеву. Југозападна управна област је због рата на том подручју, од 1992. године, преместила своје седиште у просторије Главног одбора заједнице из Сарајева у Београд. Aли, крајем 2000. године, уз прећутну подршку америчког Центра за стратешке студије на Балкану, сада названог Центра за међурелигијску сарадњу Федерације Босне и Херцеговине, адвентисти развијају живу прозелитску активност за територију Републике Српске, из новог седишта у Бјељини…

…Aдвентистичка црква данас у свету има око десет милиона следбеника у преко 140 различитих земаља….

Aдвентисти објављују око 300 листова на 273 светска језика, а у Југославији часопис "Стражари истине", "Знаци времена" и имају радио-станицу у Београду под називом "Радио глас наде". Седиште Генералне конференције адвентиста (NAS), налази се у Вашингтону. На њеном челу је Роберт Фолкенберг.

Основно веровање адвентиста засновано је на поновном доласку Христа, "после чега ће на Земљи владати хиљадугодишње царство Христово (хилијазам)"…

Признато Свето писмо

Др Зоран Милошевић, што се тиче учења ове секте, примећује: "Aдвентисти усвајају многе догме које има и Православна црква. Можемо рећи чак цео Никејско-цариградски символ вере, и то без римокатоличког филокве, што је за похвалу. Aли адвентисти имају и специфично своја учења која доприносе раздвајању од традиционалних хришћанских цркава:

-         Извор вере је само Свето писмо без Светог предања.

-         Човек се спасава само вером у искупитељску жртву коју је Христос поднео.

-         Христос је једини посредник између Бога и човека. Он је наш првосвештеник и према томе не треба се обраћати молитвено светитељима и Богородици.

-         Нема седам светих тајни. Постоји обавезни обред крштења и вечере Господње (причешћа), али се хлеб и вино не претварају у тело и крв Христову. Не постоји посебно свештенство, него опште.

-         Одбацују поштовање икона, реликвија и крста.

-         Одбацују монашки завет и светитељске аскетске подвиге.

-         Одбацују све хришћанске празнике заједно са недељом.

-         Aдвентисти тврде за себе да имају дар пророштва (који је крајње непоуздан).

-         Одбијају ношење оружја у војсци.

-         Библију тумаче као извор верског ауторитета, али списи Елен Вајт се тако високо цене да се, у практичној примени, користи Библија у тумачењу Елен Вајт.

-         Признају све наводе Светог писма и Старог завета који се односе на празновање суботе, али тврде да је Христос укинуо Стари завет (не и морални)".

Aдвентисти служе војску и носе оружје, али су у принципу – неборци. Њихове цркве немају кипове и иконе, а финансирају се од чланарине (која износи 10 одсто од укупних прихода верника), затим од добровољних прилога који се скупљају сваке суботе и недеље, те од добровољних издвајања за школство и градитељство, као и од помоћи из иностранства, углавном из Aмерике.

(Наставиће се)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица