FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (25): Rupert Smit sa Ratkom Mladićem

FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (25): Rupert Smit sa Ratkom Mladićem 12.01.2018 18:00 | Slaviša Sabljić

Pozdravljaju se prilično prijateljski. Generale, gađali su me vaši kada smo letjeli ponad Travnika, veli Smit Mladiću. E moj generale, da su vas gađali moji, vi se nikad ne biste spustili ovdje gdje ste upravo sletjeli, odgovori mu Mladić

17. maj 1995.

Rupert Smit je opet insistirao da razgovara sa generalom Ratkom Mladićem. Sastanak je dogovoren na Balkani kod Mrkonjić Grada.

I odjednom, eto ti ga.... Slijeće helikopter sa oznakama Ujedinjenih nacija... Iz njega izlazi Smit... Prilazi mu Ratko... Pozdravljaju se prilično prijateljski.

- Generale, gađali su me vaši kada smo letjeli ponad Travnika - veli Smit Mladiću.

- E moj generale, da su vas gađali moji, vi se nikad ne biste spustili ovdje gdje ste upravo sletjeli - odgovori mu Mladić.

Amerikanac se samo nasmija. Uze pod ruku Mladića i odoše... Zamakoše u jednu od hotelskih prostorija gdje su razgovarali oko sat vremena. Nisam saznao o čemu... Nisu bile predviđene ni izjave niti bilo šta drugo... Pa ni saopštenje koje je, nas nekoliko novinara, i te kako interesovalo.

6. juni 1995.

Nakon sramotnog pada Babine grede, lokaliteta na padinama Šator planine, sa kojeg su jednostavno pobjegli pripadnici naše vojske, Hrvati su zauzeli i sve druge značajnije kote na ovom dijelu bosanskograhovskog, odnosno glamočkog ratišta. Sada oni dominiraju cijelim ovim područjem pošto su artiljeriju izvukli, već ranije, na Dinaru i sinoć na Šator. Čini mi se da je ovdje sve već gotovo.

7. juni 1995.

Ličko Petrovo Selo. Još jedna razmjena dvije zaraćene strane. Međutim, ova je bila po mnogo čemu drukčija, od bezbroj prethodnih.

Naši su muslimanskoj strani pripremili četvoricu, odnosno četiri sanduka sa tijelima, poginulih prije desetak dana, nedaleko od Slunja, na teritoriji Republike Srpske Krajine. Tada su, naime, pripadnici Srpske vojske Krajine, oborili helikopter ukrajinskog kontigenta UNPROFOR-a, koji je iz Bihaća sa dva člana posade i četiri putnika letio prema Zagrebu. U helikopteru međunarodnih, tobože, mirovnjaka, bili su jedan od čelnih ljudi SDA Irfan Ljubijankić, poznati bihaćki ginekolog Mensur Šabulić, te Izet Muhamedagić i Fadil Pekić.

Odmah poslije rušenja helikoptera nastala je trka i otimanje oko "tovara" u kojem je, pored ostalog bilo i više miliona njemačkih maraka koje su Ljubijankić i njegovi, nosili u Zagreb pošto je te marke, do 1. juna, trebalo zamijeniti u nove apoene čije "štancanje" je bilo upravo završeno u Njemačkoj.

Među dokumentima jednog od poginulih bio je i spisak koji je kod njih pronađen i to sa imenima oko tri hiljade muslimana Cazinske krajine koji su poginuli u borbama sa srpskom vojskom i Krajine i Republike Srpske. Bilo je na tom spisku ne mali broj imena poginulih i u međumuslimanskim sukobima  pripadnika Narodne odbrane Fikreta Abdića i Petog korpusa Alije Izetbegovića.

Srpskoj strani je tog dana u Ličkom Petrovom Selu isporučen i limeni sanduk sa posmrtnim ostacima, navodno, komandanta Hrvatskog vijeća odbrane Bihaća Vlade Šantića kojeg su 8. marta u Kostelima nedaleko od Bihaća,  ubili pratioci, odnosno pripadnici ličnog obezbjeđenja komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića.

Sutra: Spasavanje Skota O'Grejdija© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica