FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (12): Zločin muslimana Ključa

FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (12): Zločin muslimana Ključa 24.12.2017 10:00 | Slaviša Sabljić

21. april 1992.

Večeras je u "Dnevniku" Srpske radio-televizije objavljen moj prvi prilog. Riječ je o priči iz Glamoča, odnosno o izgradnji dalekovodne mreže od ovog grada prema Drvaru. Hrvati iz Livna, prije neki dan, isključili su struju i prekinuli telefonske i sve druge veze sa svojim komšijama Srbima iz glamočke opštine.

16. maj 1992.

U Grahovu sam. Danas su se mještani Bogdaša, Čelebića, Čaprazlija, Sajkovića, Prova, Gubina, Bojmunte, Vrbice i Radinaca referendumom izjasnili za odvajanje od livanjske i priključenje grahovskoj opštini.

Riječ je o devet sela Donjeg livanjskog polja u kojima žive isključivo Srbi.

27. maj 1992.

Stravično! Muslimani iz Ključa, koje je predvodio neki Amir Avdić, danas su iz zasjede napali kolonu autobusa koja je iz Krajine prevozila mlade vojnike sada već bivše JNA. Svi oni su služili vojnik rok u Dalmaciji i Kninskoj Krajini, da bi se, naredbom Generalštaba, skinuli i krenuli kući u mjesta na teritoriji Srbije. U ovom napadu ubijeno je šest vojnika, dok je dvadeset i sedam teže i lakše ranjeno.

Napad se dogodio neposredno uz partizansko groblje između Pudinog Hana i Ključa u kojem je sahranjeno 285 Srba ovog kraja koje su muslimani i ustaše današnje ključke opštine umorili oko Ilindana četrdeset i prve godine. Nekako u isto vrijeme pošto su, takođe muslimani i ustaše, u susjednom Sanskom Mostu ubili gotovo pet hiljada Srba.

11. jun 1992.

Gore sam kod Čovke. Iznad Kulen Vakufa. U mjestu je puno ljudi sa oružjem. Uzalud su bila upozorenja i pozivi komande Drugog krajiškog korpusa VRS da se oružje preda poslije čega bi svim muslimanima bio obezbijeđen izlazak iz mjesta i to bez bilo kakvih problema i posljedica.

U komandu je došao neki Ale da posluša zahtjeve srpske strane kako bi ih prenio svojima u Kulen Vakuf. Ništa, međutim, nije vrijedjelo... Uslijedio je potom napad na Kulen Vakuf i sela uz obale tog dijela toka rijeke Une. I ja silazim dolje u napuštenu varoš. Naši "specijalci" već su počeli sa "ručnim radom" i "čišćenjem" terena... Srećem nekog muslimana na njivi iznad njegove kuće. Čovjek izgubljen. Nema veze šta se događa. Ko puca... Dajem mu konzervu koju sam imao u džepu. Zahvaljuje mi i odlazi... Samo ne znam kuda. Na znam ni ja, a kamoli on!

15. jun 1992.

Rat u Bosni već uveliko traje. Mi smo oslobodili Kupres, učvrstili linije prema Livnu, ušli smo u Kulen Vakuf, Orašac, Ćukove... Linija je stabilna i prema Bugojnu... Akcije svakodnevne i uspješne...

U ratu su se počele brojati i žrtve. Za samo prvih desetak dana juna, u okršajima je poginulo devetnaest vojnika, pripadnika jedinica koje se nalaze u sastavu Drugog krajiškog korpusa VRS. Interesantno je napomenuti da je u tih devetnaest upisanih u knjige, samo jedan od njih poginuo na liniji. U borbi... Svi ostali nesrećnim slučajem i pod nejasnim okolnostima...

U ponedjeljak: Grabež - prvo veliko stradanje Srba© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica