ФЕЉТОН: Деведесете - извод из ратног дневника (10): Крајина проглашена републиком

ФЕЉТОН: Деведесете - извод из ратног дневника (10): Крајина проглашена републиком 21.12.2017 18:00 | Славиша Сабљић

Дужност првог предсједника повјерена Милану Бабићу. Нова држава са око 300.000 становника има своју заставу, српску тробојку и химну "Боже правде"

19. децембар 1991.

У Книну никада до сада већа свечаност. Чини ми се да се народ није радовао више ни када је у овом граду формирана Српска демократска странка.

Данас је наиме Скупштина Српске аутономне области Крајину прогласила републиком. Изабрано је и њено руководство, а као што се и очекивало, дужност првог предсједника повјерена је Милану Бабићу. Нова држава са око 300.000 становника има своју заставу, српску тробојку и химну "Боже правде". Долазећи на свечану сједницу, у дворишту иза зграде книнске скупштине видио сам и табле на којима је писало - Република Српска Крајина. Оне ће, речено је, већ од ноћас бити постављене на свим мјестима и прелазима који граниче са сусједним државама.

Колега Владо Мркић сумњичаво врти главом не вјерујући да ће све ово изаћи на добро. Данас га, иначе, нису малтретирали као 1. априла када је измакао линчу мартићеваца који су сумњали да је он дописник Хине. А не, као и ја, дописник сарајевског "Ослобођења" у шта сам их и ја убјеђивао.

1992. година

Рат је већ почео. Не званично, али зашто то не признати. Већ се броје мртви, а свакодневно је све више људи под оружјем.

Скупштина српског народа БиХ у Сарајеву прогласила Републику српског народа БиХ... У Сарајеву, у свадбеној поворци, убијен стари сват Никола Гардовић, а рањен свештеник Раденко Митровић... Проглашен први устав Српске републике БиХ... Основана СРНА... У Грудама основано Хрватско вијеће одбране... Општа мобилизација у Аутономној регији Крајина... Ослобођена Дервента... Добој под контролом јединица ЈНА и српских територијалаца... Српска република БиХ добила своју војску. Командант Ратко Младић... Хрватска, Словенија и БиХ нови чланови Уједињених нација... Пробијен коридор из Босанске Крајине према Семберији и Србији... У Српској републици БиХ у оптицају нова новчаница - динар... У Београду умро Јован Рашковић... Бањалучки "Глас" постао "Глас српски"... Изетбеговић и Туђман у Њујорку саопштили да образују заједнички војни комитет... Радован Караџић предсједник Републике Српске...

Не баш тако нападно, али рата је на овим просторима свакодневно све више. Не види се, али се осјети по много чему.

22. фебруар 1992.

Кишни дан. У Спортском центру у Дрвару необична слика. У строју постројено стотинак полицајаца САО Крајине који су "усиљеним маршем" предвођени својим шефом Миланом Мартићем ушли у Дрвар. Био је то, како је Мартић изјавио новинарима, гест подршке српском народу у БиХ. Вијест да је крајинска милиција са Мартићем ушла у Дрвар била је централни догађај дана којем је посебну пажњу посветила и Телевизија Јутел. На дочеку у Дрвару био је велики број високих официра ЈНА који су већ били напустили своје бивше јединице како би се ставили на располагање свом народу.

29. фебруар 1992.

У БиХ данас почело изјашњавање о некаквој самосталности. Дрвар и Грахово су једина два мјеста у БиХ у којима нису отворена гласачка мјеста. Муслимански врх из Сарајева и његови јастребови на терену покушали су у Дрвару привољети неколико људи да организују излазак Срба из овог града на референдум. Иако су "петоколонаши" пронађени, изјашњавања Дрварчана ипак није било. Није ли дао Бог да коначно дођемо себи!?

Сутра: Борбе на Купресу© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица