Зворничанин за мјесец зарадио 50 просјечних плата

Жељка Кокот
Зворничанин за мјесец зарадио 50 просјечних плата

Бањалука - Зворничанин запослен у прерађивачкој индустрији зарадио је у новембру прошле године чак 40.850 марака или 50 просјечних плата у Српској.

Листа топ десет зарада у Српској по основу радног односа састављена је на основу пријава поднесених Пореској управи РС и показује да поједина предузећа и банке и те како добро послују чим запосленима могу исплаћивати суме о којима просјечан радник може само да сања.

На списку највећих новембарских нето примања у Српској налази још један становник Зворника који је на основу рада такође у прерађивачкој индустрији инкасирало 12.900 КМ. Поменути тандем једини је на листи најбоље плаћених људи у РС који плату зарађују у производњи. Осталих осам позиција заузимају запослени у финансијском сектору у највећем граду Српске, а њихова примања премашују цифру од 10.000 марака. За разлику од претходних неколико година на списку нема власника највећих плата из сектора трговине некретнинама.

По висини зараде осим лидера издвајају се још два лица којима је у новембру на рачун легло 39.000, односно 35.750 марака.

Извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац каже да је вјероватно ријеч о запосленим у приватном сектору. Он истиче да менаџмент компанија има потпуну слободу у одређивању висине примања радника.

- Приватни послодавац награђује радника уколико види јасну корист од његовог рада што је сасвим легитимно, а могуће и да је ријеч о радницима специфичних вјештина и знања - каже Грабовац.

Синдикалци у високим зарадама појединца виде и добре и лоше ствари. Предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић каже да су наведене суме недостижне за већину запослених у овој привредној грани који мјесечно у просјеку инкасирају око 470 КМ.

- Вјероватно је ријеч о неким менаџерским уговорима јер према колективним уговорима и закону о платама запослени не може примити оволику плату - каже Ружичић.

Он истиче да већина радника с друге стране тешко преживљава јер просјечна плата не покрива ни половину синдикалне потрошачке корпе и да радничке плате касне или не бивају уопште исплаћене.

- Једина утјеха раднику јесте то што се на те велике плате више новца слива у касе фондова здравственог и пензијско-инвалидског осигурања РС - казао је Ружичић.

Просјечна нето плата у РС у новембру је износила 824 КМ. Највећи просјек од 1.265 КМ регистрован је у финансијским и дјелатностима осигурања док је најнижа просјечна нето плата у износу од 516 марака исплаћена у административним и помоћним услужним дјелатностима.

ДЈЕЛАТНОСТ                ГРАД             ПРИМАЊЕ

Прерађивачка индустрија    Зворник                    40.850

Финансијско пословање      Бањалука                  39.000

Финансијско пословање      Бањалука                  35.750

Финансијско пословање      Бањалука                  17.472

Финансијско пословање      Бањалука                  14.000

Финансијско пословање      Бањалука                  14.000

Прерађивачка индустрија     Зворник                    12.900

Финансијско пословање      Бањалука                  12.000

Финансијско пословање      Бањалука                  10.492

Финансијско пословање      Бањалука                   9.206

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана