Zoran Janković, tvorac uspjeha Merkatora: Agrokor će otići u stečaj

Agencije
Zoran Janković, tvorac uspjeha Merkatora: Agrokor će otići u stečaj

Ljubljana - "Agrokor" će otići u stečaj sledeće godine, a jedino rešenje je da polovina svih potraživanja banaka i dobavljača bude pretvorena u kapital i da sa time hrvatski koncern bude dokapitalizovan, smatra gradonačelnik Ljubljane i jedan od tvoraca uspjeha slovenačkog tržnog centra "Merkator" Zoran Janković.

Upravo je "Agrokor" preuzeo "Merkator", što je izazvalo negativne reakcije u Sloveniji. Nakon što je hrvatski koncern zapao u ogromne probleme i došao na ivicu bankrota pokrenut je plan za njegovo restrukturiranje u kojem će "Merkator" ponovo pod svoju kapu staviti prodajna mjesta "Konzuma", koje je držao prije nego što ga je preuzeo "Agrokor".

Janković, koji je bio godinama na čelu "Merkatora" i za čije ime se vežu njegovi najveći uspjesi, ne vjeruje, međutim, da će preduzete mjere podići "Agrokor" na noge.

- Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš i "Agrokor" će otići u stečaj sljedeće godine. "Leks Agrokor" ne može da djeluje. To je isto kao da su Grci rekli - mi ne priznajemo stare dugove, hajde sad da krenemo iz početka - rekao je Janković za "Magazin biznis".

Podsjeća da je govorio da će "Leks Agrokor" pasti pred evropskim sudovima.

- I Sberbanka kao najveći kreditor "Agrokora" je prva počela da ga ruši - kaže Janković koji smatra da je važno i pitanje vlasništva i da "Agrokor" ne može biti oduzet njegovom vlasniku Ivici Todoriću.

Janković jedino rješenje vidi u pretvaranju 50 odsto svih potraživanja banaka i dobavljača u kapital i da na taj način "Agrokor" bude dokapitalizovan.

- U tom slučaju Todorić bi možda ostao vlasnik jedan odsto "Agrokora". Na primjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde evra kredita u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u "Agrokoru", a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri odsto. Dobavljačima bi bilo isplaćeno 50 odsto potraživanja, a za 50 odsto bi dobili akcije. Važno bi bilo da na čelo firme dođe neko ko zna dobro da vodi taj posao, održi sistem, pa da se postepeno podiže vrednost akcija. Povjerioci bi svoje pare nazad dobili kroz povećanje vrijednosti akcija "Agrokora", odnosno kroz prodaju tih akcija - objasnio je Janković svoj model za spas "Agrokora".

On je ustvrdio da je to jedini način da bude izbjegnut stečaj "Agrokora".

- Nažalost, to se neće dogoditi. Smatram da će izabrati opciju stečaja i prodaju "Agrokora" po dijelovima. Najgora opcija je upravo prodaja dijelova kompanije, na primjer, da se proda "Merkator" Beograd. Bolje bi bilo da "Agrokor" bude prodat kao cijeli sistem - naveo je Janković.

"Mama" u stečaj vuče i "kćerku"

Na pitanje kako će u svemu proći firme u regionu koje djeluju u sastavu "Agrokora", Zoran Janković je istakao da tu nema dobrog rješenja.

- Ako ide "mama" u stečaj, ide i "ćerka" u stečaj. Ko god priča da se tu nešto može spasiti, pogrešno je. Jer, svi poslovi koji se rade godinu prije stečaja, nevažeći su. Prednost je što će te firme raditi i u stečaju i što se neće zatvarati, ali je najgore što će 60.000 zaposlenih živjeti i raditi godinu-dvije u velikoj nervozi i nesigurnosti - rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana