Зоран Јанковић, творац успјеха Меркатора: Агрокор ће отићи у стечај

Agencije
Зоран Јанковић, творац успјеха Меркатора: Агрокор ће отићи у стечај

Љубљана - "Агрокор" ће отићи у стечај следеће године, а једино решење је да половина свих потраживања банака и добављача буде претворена у капитал и да са тиме хрватски концерн буде докапитализован, сматра градоначелник Љубљане и један од твораца успјеха словеначког тржног центра "Меркатор" Зоран Јанковић.

Управо је "Агрокор" преузео "Меркатор", што је изазвало негативне реакције у Словенији. Након што је хрватски концерн запао у огромне проблеме и дошао на ивицу банкрота покренут је план за његово реструктурирање у којем ће "Меркатор" поново под своју капу ставити продајна мјеста "Конзума", које је држао прије него што га је преузео "Агрокор".

Јанковић, који је био годинама на челу "Меркатора" и за чије име се вежу његови највећи успјеси, не вјерује, међутим, да ће предузете мјере подићи "Агрокор" на ноге.

- По мојој оцјени, крај ће бити лош и "Агрокор" ће отићи у стечај сљедеће године. "Лекс Агрокор" не може да дјелује. То је исто као да су Грци рекли - ми не признајемо старе дугове, хајде сад да кренемо из почетка - рекао је Јанковић за "Магазин бизнис".

Подсјећа да је говорио да ће "Лекс Агрокор" пасти пред европским судовима.

- И Сбербанка као највећи кредитор "Агрокора" је прва почела да га руши - каже Јанковић који сматра да је важно и питање власништва и да "Агрокор" не може бити одузет његовом власнику Ивици Тодорићу.

Јанковић једино рјешење види у претварању 50 одсто свих потраживања банака и добављача у капитал и да на тај начин "Агрокор" буде докапитализован.

- У том случају Тодорић би можда остао власник један одсто "Агрокора". На примјер, банке од својих потраживања, од четири милијарде евра кредита у капитал претворе двије милијарде и тиме стекну власништво у "Агрокору", а на остали дуг да снизе камату на два до три одсто. Добављачима би било исплаћено 50 одсто потраживања, а за 50 одсто би добили акције. Важно би било да на чело фирме дође неко ко зна добро да води тај посао, одржи систем, па да се постепено подиже вредност акција. Повјериоци би своје паре назад добили кроз повећање вриједности акција "Агрокора", односно кроз продају тих акција - објаснио је Јанковић свој модел за спас "Агрокора".

Он је устврдио да је то једини начин да буде избјегнут стечај "Агрокора".

- Нажалост, то се неће догодити. Сматрам да ће изабрати опцију стечаја и продају "Агрокора" по дијеловима. Најгора опција је управо продаја дијелова компаније, на примјер, да се прода "Меркатор" Београд. Боље би било да "Агрокор" буде продат као цијели систем - навео је Јанковић.

"Мама" у стечај вуче и "кћерку"

На питање како ће у свему проћи фирме у региону које дјелују у саставу "Агрокора", Зоран Јанковић је истакао да ту нема доброг рјешења.

- Ако иде "мама" у стечај, иде и "ћерка" у стечај. Ко год прича да се ту нешто може спасити, погрешно је. Јер, сви послови који се раде годину прије стечаја, неважећи су. Предност је што ће те фирме радити и у стечају и што се неће затварати, али је најгоре што ће 60.000 запослених живјети и радити годину-двије у великој нервози и несигурности - рекао је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана