Животна осигурања донијела раст

Милијана Латиновић
Животна осигурања донијела раст

Бањалука - Тржиште осигурања у Републици Српској требало би да на крају ове године достигне раст од око пет одсто, а за такве позитивне помаке заслужно је углавном животно осигурање, које биљежи раст за седам одсто.

Истакао је ово јуче предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Миломир Дурмић након завршне сједнице у Привредној комори РС, на којој су сумирани резултати у години на измаку. Он је истакао да је тржиште неживотних осигурања порасло за око четири одсто.

- Ову годину је, када је ријеч о активностима удружења, обиљежио рад на уређењу тржишта обавезних осигурања од аутоодговорности, смањењу тарифе у обавезним осигурањима у саобраћају, гдје је од септембра дошло до смањења премије за десет одсто. Рађено је и на пролонгирању примјене члана Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, који је захтијевао да осигуравајућа друштва одвајају један одсто премије за финансирање безбједности саобраћаја - навео је Дурмић.

Он је истакао да тржиште осигурања у Српској вриједи од 170 до 180 милиона КМ.

- Очекује се да ће и профитабилност друштава у овој години бити већа него лани, а све с циљем да друштва капитално ојачају и буду спремна да уђу у поступак либерализације тржишта у обавезном осигурању. Прву фазу либерализације очекујемо у октобру 2020. године, када би осигуравајућа друштва требало да сама припремају своје тарифе. Сходно својим капиталним позицијама могу одредити попусте у обавезним осигурањима и то доставити Агенцији за осигурање на одобравање - нагласио је  Дурмић.

Он је нагласио да би 2023. године требало да буде завршена и друга фаза, односно да потпуно буде либерализовано тржиште у обавезним осигурањима у саобраћају.

- Уколико друштва не буду људски, капитално и материјално спремна да се ухвате у коштац са либерализацијом, вјероватно ће доћи до великог проблема на тржишту осигурања - рекао је Дурмић. Он је истакао и да је примијећено да осигуравајућа друштва од октобра ове године значајно боље поштују смјернице Агенције за осигурање Српске које су издате прошле године.

Укрупњавање

Миломир Дурмић је истакао да је у овој години у РС формирана нова осигуравајућа кућа, те да је једно друштво - “Атос” продато “Граве осигурању”.

- У наредном периоду услиједиће укрупњавање учесника на тржишту осигурања у Српској, односно смањење броја осигуравајућих друштава - рекао је Дурмић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана