Ženama šansa za pokretanje biznisa

Anita Janković-Rečević
Ženama šansa za pokretanje biznisa

Sarajevo - Veliki broj žena iz marginalizovanih grupa sa područja pet opština u Republici Srpskoj i četiri u FBiH dobiće stručnu, tehničku i finansijsku pomoć za pokretanje biznisa u okviru USAID-ovog programa za razvoj ženskog preduzetništva, za koji je obezbijeđeno oko 540.000 KM.

Ugovor o realizaciji ovog programa juče su u Sarajevu potpisali načelnici svih devet opština, a šansu za pokretanje vlastitog biznisa u Srpskoj dobiće žene iz Novog Grada, Lopara, Foče, Berkovića i Istočne Ilidže, dok će u FBiH podrška biti pružena pripadnicama ljepšeg pola iz Živinica, Žepča, Prozor-Rame i Lukavca.

Riječ je o podršci za žene sa invaliditetom, majke djece sa invaliditetom, stanovnice ruralnih područja, žrtve nasilja, te nezaposlene mlade žene.

Direktor USAID-ovog programa Jasmin Bešić rekao je da se ove godine realizuje druga faza projekta, te da je prva sprovedena 2017. godine. On je istakao da 50 odsto sredstava obezbjeđuje USAID, a isto toliko lokalne zajednice u kojima se sprovodi program. 

- U prvoj fazi projekta novac je dobilo 96 korisnica i oko 67 odsto njih i danas posluje. Cilj programa nije samo da pomognemo ženama da dobiju novac, već i da model podrške razvijemo u lokalnim zajednicama, da ga u budućnosti sprovode bez podrške američke vlade - rekao je Bešić. Načelnik Lopara Rado Savić istakao je da će ženama iz ove opštine na raspolaganju biti 80.000 maraka.

- Opština će obezbijediti 40.000 i isto toliko USAID. Očekujem da će se prijaviti dosta korisnica i da ćemo uspjeti utrošiti sva raspoloživa sredstva. Ovo je veoma kvalitetan vid podrške ženskom preduzetništvu i vjerujemo da će dati dobre rezultate. U prethodnom periodu smo sproveli slične projekte kada su korisnice registrovale poljoprivredna gazdinstava i sada se uspješno bave proizvodnjom i prodajom zimnice - rekao je Savić.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da će ova lokalna zajednica javni poziv za dodjelu sredstava raspisati krajem aprila, te da bi novac na raspolaganju mogao biti već početkom jula.

- U pitanju je 40.000 maraka i vjerujemo da s tim iznosom možemo pomoći da najmanje pet osoba pokrene sopstveni biznis. Smatramo da će kroz ovaj vid podrške samozapošljavanju i uključivanju žena u preduzetništvo doći do smanjenja broja nezaposlenih u našoj opštini - rekao je Lukač.

Iskustva

Jedna od korisnica USAID-ovog programa iz prvog ciklusa Sanela Dojić iz Teslića zahvaljujući ovom projektu otvorila je vrtić i školu engleskog jezika koji i danas uspješno posluju.

- Sredstva koja sam dobila su mi znatno pomogla tokom prve godine poslovanja i to mi je omogućilo da zaposlim više radnika nego što sam planirala - rekla je Dojićeva. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana