Zelena energija šansa za jaču saradnju

Anita Janković-Rečević
Zelena energija šansa za jaču saradnju

Istočno Sarajevo - Poslovna saradnja RS i Kine nije na zavidnom nivou, ali obje zemlje imaju mnogo potencijala koje mogu ponuditi jedna drugoj, zbog čega će se u narednom periodu zajedničkim snagama nastojati prevazići prepreke radi snažnijeg povezivanja domaćih i kineskih privrednika.

Istaknuto je to na jučerašnjem sastanku čelnika Privredne komore RS i delegacije Kine koju su činili predstavnici poslovnih, akademskih i stručnih asocijacija. Sastanak je održan u Istočnom Sarajevu, a razgovarano je o smjernicama buduće saradnje između dvije zemlje, koje su u skladu sa smjernicama za budući razvoj platforme između centralne i istočne Evrope i Kine, a sve u okviru Inicijative “Pojas i Put” kineskog predsjednika Si Đinpinga, kao i inicijative “16+1”.

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da u ukupnom obimu robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom Kina učestvuje sa svega 0,04 odsto, te da ima mnogo prostora za proširenje saradnje.

- Kina ima veoma snažnu ekonomiju i jača saradnja sa tom zemljom bi bila veoma značajna za Srpsku, zbog čega je i organizovan ovaj sastanak. Niz je prepreka, najviše zbog daljine i težine transporta, ali izvjesne količine teretnih ulja idu na kinesko tržište, kao i drvni sortimenti, tako da ima dosta prostora za jačanje saradnje - rekla je Ristićeva.

Ona je istakla da su kinesku delegaciju upoznali sa privrednim i ekonomskim potencijalima Srpske, te da su Kinezi izrazili spremnost za razvoj i jačanje poslovnih odnosa. 

- Predstavnici njihovih kompanija koji su prisustvovali razgovoru zainteresovani su za saradnju u oblasti zelenih energija i proizvodnji energije iz solarnih izvora, te pratećih industrija. U našem predstavljanju naročito smo se bazirali na potencijale u drvnom sektoru, turizmu i energetici - dodala je Ristićeva.

Naglasila je da će u narednom periodu obje zemlje detaljno istražiti mogućnosti za snažnije privredno povezivanje.

- Bićemo u stalnom kontaktu i razmjenjivaćemo podatke do kojih dođemo. Za konkretnu saradnju su potrebni partneri i sa jedne druge strane, ali pred nama je vrijeme i vidjećemo koje oblasti će se izdvojiti i u kojima će doći do povezivanja - istakla je Ristićeva.  

Sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovao je i predsjednik

Inicijativa “16+1”

Inicijativu “16+1” pokrenula je Kina 2012. godine s ciljem intenziviranja i širenja saradnje između 11 zemalja Evrope i pet balkanskih zemalja i to u području investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture. Zemlje članice ove inicijative su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Hrvatska, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. U fokusu djelovanja, a s ciljem ekonomske saradnje su infrastruktura, tehnologija i zelena tehnologija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana