Жеђ гасимо чашицом из увоза

Свјетлана Ђуричић
Жеђ гасимо чашицом из увоза

Бањалука - У БиХ су за првих осам мјесеци ове године увезена алкохолна пића вриједна 131,4 милиона марака, што је за 7,1 милион више него у истом периоду лани.

У исто вријеме, растао је и извоз, па је тако за осам мјесеци ове године извезено 15,9 милиона КМ вриједног алкохолног пића, што је за 2,1 милион више него лани.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је ове године највише увезено пива.

- Нешто је мањи увоз вермута и ароматизованих вина, док је порастао увоз вина од свјежег грожђа, те ферментисаних пића, попут јабуковаче, крушковаче и медовине - казали су у УИО и нагласили да је увоз ракија и ликера био на приближно истом нивоу.

Највише пива, према подацима УИО, увезено је из Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе, Мађарске, а ова пића код нас стижу чак из Мексика, Ирске, Шпаније и Велике Британије.

- Вина махом увозимо из Хрватске, Србије, Македоније, Француске, али и Колумбије, Јужне Африке, Аргентине и Кине - кажу у УИО.

Извоз се односи највише на вино и пиво, а ова пића БиХ испоручује у Србију, Хрватску, Италију Њемачку, али и Белгију, Русију, Јапан, Кину и друге државе.

Члан Покрета потрошача РС Драгован Петровић велику потрошњу алкохола објашњава традицијом нашег поднебља, гдје се сваки догађај, било срећан или тужан, обиљежава уз чашицу пића. Он каже да је увоз већ годинама уобичајено већи од извоза, али истиче и да је примјетно повећање производње у домаћој винарској индустрији.

- Наши људи су нашли начин да привређују. У Херцеговини, али и бањалучкој регији, има добрих винарија, а њихова вина су веома квалитетна, чак и квалитетнија од многих из увоза - казао је Петровић.

Директор компаније “Подруми Вукоје” Радован Вукоје каже да је примјетно да се посљедњих година полако, али сигурно повећава тренд конзумације домаћих вина.

  • Једна од ријетких врста производње у БиХ, која иде узлазном путањом, управо је винарска индустрија. У посљедње вријеме појавило се доста нових домаћих произвођача. Моја фирма повећава промет на домаћем тржишту за око 15 одсто годишње - нагласио је Вукоје и додао да би требало да се промијени свијест потрошача у БиХ који производе из региона сматрају домаћим.

Инспекција

Радован Вукоје је рекао да је тржиште у БиХ веома отворено према увозној роби, што, како каже, није добро.

- Свашта се увози. Улази чак и скупа роба, која није адекватна квалитету јер имамо лоше инспекцијске надзоре и анализе. Кад роба уђе у БиХ, она је већ сутра на полицама, а наша, кад уђе у другу земљу, на граници чека по мјесец - нагласио је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана