Због сивог тржишта цигарета БиХ губи 200 милиона марака

М. Ми.
Због сивог тржишта цигарета БиХ губи 200 милиона марака

Сарајево - Више од 40 одсто тржишта дуванских производа у БиХ је у сивој зони, док су цијене цигарета према платежној моћи највише у Европи.

Истакнуто је то на округлом столу на тему борбе против сиве економије у БиХ са акцентом на дуванско тржиште, који је одржан на Економском факултету у Сарајеву. Наглашено је и да, према процјенама, због сивог тржишта дуванских производа БиХ губи више од 200 милиона марака.

Учесници скупа су навели и да је покретач нелегалне продаје превисоко пореско оптерећење.

- Због акцизне политике у БиХ, грађани, према платежној моћи, плаћају најскупље цигарете у Европи. Учестало повећање акцизе и малопродајне цијене цигарета довело је до тога да чак 40 одсто тржишта дуванских производа у БиХ потиче из сиве зоне - рекао је декан Економског факултета  Кемал Козарић.

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула позвао је учеснике легалног тржишта дуванских производа да заједно с УИО раде на рјешењима да би проблем црног тржишта био  смањен.

- Ради се на потпуно новом квалитетнијем закону о  акцизама, а у склопу којег ће бити још квалитетније дефинисани сви елементи  опорезивања - истакао је Џакула.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је упозорио да сива економија у земљи негативно утиче на стране инвестиције те конкурентност БиХ.

- Борба против сиве економије битна је и за интеграцијски пут БиХ према ЕУ - казао је Шаровић.

Економски савјетник премијера ФБиХ Златко Хуртић представио је приједлог заједничког акционог плана за борбу против сиве економије који су на заједничкој сједници у октобру донијеле ентитетске Владе, а који треба бити прослијеђен Савјету министара и Парламенту БиХ. Међу многим мјерама које план предвиђа, навео је борбу против нелегалне продаје дуванских производа и оне које предвиђају успоравање раста акциза на дуван и дуванске производе, бољи надзор нелегалне продаје и бољу организацију производње дувана и плаћања премија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана