Završeno djelimično preoblikovanje fondova

Marijana Miljić
Završeno djelimično preoblikovanje fondova

Banjaluka - Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Kristal invest" Banjaluka uspješno završilo djelimično preoblikovanje fondova kojima upravlja.

Dio imovine Zatvorenog mješovitog investicionog fonda (ZMIF) u preoblikovanju "Kristal invest fond" Banjaluka prenesen je u Otvoreni akcijski investicioni fond (OAIF) "Opoortunity fund". Dio imovine ZMIF u preoblikovanju "Cepter fond" Banjaluka prenesen je u Otvoreni mješoviti investicioni fond (OMIF) "Future fund" i Otvoreni mješoviti investicioni fond "Maximus fund".

- Vlasnik jedne akcije u zatvorenom investicionom fondu prije preoblikovanja stekao je identičan broj udjela u otvorenim investicionim fondovima. Za 20 akcija u ZMIF u preoblikovanju "Cepter fonda" stekao je 20 udjela u OMIF "Future fund" oznake FTRP-U-A i 20 udjela u OMIF "Maximus fund" oznake MMSP-U-A, te posjeduje 20 akcija u ZMIF u preoblikovanju "Cepter fond" oznake ZPTP-R-B nakon smanjenja kapitala u istom. Za 20 akcija u ZMIF u preoblikovanju "Kristal invest fond" stekao je 20 udjela u OAIF "Opportunity fund" oznake OPTP-U-A te je stekao 803 akcije u ZMIF u preoblikovanju "Kristal invest" fondu oznake KRIP-R-B nakon smanjenja kapitala u istom - pojasnili su u Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Kristal invest".

Akcije zatvorenih investicionih fondova i udjeli otvorenih investicionih fondova uvrštene su na Banjalučku berzu i vlasnici njima mogu trgovati posredstvom ovlašćenih berzanskih posrednika. Vlasnici udjela u otvorenim investicionim fondovima mogu za svoje udjele da traže otkup direktno u društvu na način definisan prospektom svakog fonda koji su objavljeni na internet stranicama Banjalučke berze i društva.

- Društvo, u prve dvije godine nakon preoblikovanja, prodaju i otkup udjela vrši jednom godišnje, odnosno nakon svakih 12 kalendarskih mjeseci računajući prvi dan u narednom mjesecu od dana registracije udjela u Centralnom registru. U slučaju OAIF "Opportunity fund" datum prvog otvaranja je septembar 2018. godine. Društvo će obavještenje o datumu početka i završetka perioda u kojem će se primati zahtjevi za kupovinu i otkup udjela objaviti u najmanje jednom mediju koji je dostupan na cijelom području RS i na internet stranicama Banjalučke berze i društva najkasnije 15 dana prije početka perioda i obezbijediti da ovo obavještenje bude dostupno za sve vrijeme trajanja perioda. Otkup udjela će se vršiti prema neto vrijednosti po udjelu obračunatoj na posljednji dan perioda u kojem se primaju zahtjevi za otkup. Zakonom o investicionim fondovima propisana je izlazna naknada od 20 odsto u prvoj, deset odsto u drugoj godini, dok je prospektom Fonda definisano da nakon dvije godine ona iznosi 3,5 odsto - ističu u "Kristal investu".

Kada je riječ o otkupu udjela "Maximus fund" i "Future fund", društvo u prve dvije godine nakon preoblikovanja prodaju i otkup udjela vrši dva puta godišnje, odnosno nakon svakih šest kalendarskih mjeseci računajući prvi dan u narednom mjesecu od dana registracije udjela u Centralnom registru. U slučaju OMIF "Maximus fund" i OMIF "Future fund" datum prvog otvaranja je mart 2018. godine.

- Nakon isteka navedenog perioda društvo je dužno da svaki radni dan, na zahtjev vlasnika, izvrši prodaju i otkup udjela otvorenog fonda. Društvo će obavještenje o datumu početka i završetka perioda u kojem će se primati zahtjevi za kupovinu i otkup udjela objaviti u najmanje jednom mediju koji je dostupan na cijelom području RS i na internet stranicama Banjalučke berze i društva najkasnije 15 dana prije početka perioda i obezbijediti da ovo obavještenje bude dostupno za sve vrijeme trajanja perioda. Otkup udjela će se vršiti prema neto vrijednosti po udjelu obračunatoj na posljednji dan perioda u kojem se primaju zahtjevi za otkup. Zakonom o investicionim fondovima propisana je izlazna naknada od 20 odsto u prvoj, deset odsto u drugoj godini, dok je prospektom Fonda definisano da nakon dvije godine ona iznosi 3,5 odsto - naveli su u Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Kristal invest".

Informacije

Radi potpunog informisanja o otvorenim investicionim fondovima, vlasnici udjela se upućuju da se upoznaju sa sadržajem prospekta fonda. Prospekti su dostupni na internet stranicama www.kristalinvest.com www.blberza.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana