Заустављен пад производње у РС

Марина Чигоја
Заустављен пад производње у РС

Бањалука - Индустријска производња у РС повећана је у септембру за 10,6 одсто у односу на исти мјесец прошле године, што је допринијело заустављању пада производње на крају трећег квартала 2014. године.

Према подацима Завода за статистику РС индустријска производња је у првих девет мјесеци стагнирала у односу на исти прошлогодишњи период, односно није остварила ни раст, нити пад.

У првих девет мјесеци ове у односу на исти период прошле године највећи пад остварен је у производњи и снабдијевању електричном енергијом - 11,9 одсто. Смањење активности од 3,2 одсто забиљежено је у области вађења руда и камена, док је у прерађивачкој индустрији остварен раст од 4,6 одсто.

До заустављања пада индустријске производње, који је биљежен након мајских поплава, дошло је захваљујући добрим резултатима у прошлом мјесецу када је остварена двоцифрена стопа раста. Томе је највише допринијело повећање производње струје у односу на септембар 2013. од чак 31 одсто. У истом периоду прерађивачка индустрија је порасла за 7,5 одсто, а у области вађења руда и камена учинак је био већи за 0,9 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић очекује да ће на крају ове године индустријска производња у РС забиљежити раст.

- Најтежи дио године је прошао и под претпоставком да више не буде екстремних удара, мислим да до краја године можемо имати раст индустријске производње - рекао је Видић.

Када је у питању спољнотрговинска размјена, у првих девет мјесеци 2014. дошло је до раста и извоза и увоза. Извоз је у односу на исти прошлогодишњи период порастао за 4,9 одсто, а увоз за девет одсто. Обим робне размјене РС са иностранством достигао је 5,598 милијарди КМ. Вриједност извоза износила је 2,018 милијарди, а увоза 3,579 милијарди КМ. Спољнотрговински дефицит је износио 1,56 милијарди КМ, а је покривеност увоза извозом била је 56,4 одсто. Највећа тржишта за робу из РС била су Италија, Србија и Хрватска, а највише је увожено из Русије, Србије и Кине.

Плата

Просјечна септембарска нето плата износила је 831 КМ и већа је за 0,3 одсто у односу на претходни мјесец, а за 2,5 одсто у односу на септембар 2013. године. До повећања плате дошло је углавном због раста у рудницима и термоелектранама, гдје су радници имали већи број прековремених часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана