Затворен четврти “Јахорина економски форум”: Растерећење привреде убрзава економски развој

Милијана Латиновић
Затворен четврти “Јахорина економски форум”: Растерећење привреде убрзава економски развој

Јахорина - Влада Републике Српске усмјерена је на повећање прилива новца у буџету што би омогућило смањење оптерећења за послодавце којима би, ако повећају плате радницима, већ у првој години био враћен позамашан износ уплаћених пореза и доприноса.

Истакао је то јуче предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у разговору са привредницима на завршној панел-дискусији на “Јахорина економском форуму 2019”.

- Влада је направила одређене кораке у свим предвиђеним мјерама, а од средине ове године за све послодавце који повећају плату запосленима у првој години биће враћено 70 одсто уплаћених пореза и доприноса - нагласио је Вишковић.

Додао је да Влада РС у сарадњи са социјалним партнерима настоји да конкретним законским рјешењима растерети пословне субјекте издвајања за порезе и доприносе, те да је план Владе конципиран у седам области, на основу потписаних меморандума са Привредном комором, Савезом синдиката и Унијом послодаваца. Вишковић је нагласио да је  циљ смањење директних пореза и доприноса са садашњег нивоа од 64 одсто на ниво из 2008. године, те да се сви послодавци врате у законски оквир пословања када је у питању исплата плата.

- Ако успијемо за 50 одсто преполовити ове незаконитости, направићемо епохалне резултате, јер је у питању игра великих бројки - рекао је премијер.

Анализи стања у привреди претходило је неколико панела, међу којима и “Дуално образовање - концепт за убрзање економског развоја”, на којем је истакнуто да је Српска процесом увођења дуалног образовања, на добром путу да усклади своје образовање са потребама тржишта рада.

- Дуално образовање није ништа друго него спајање теорије и праксе, како бисмо оспособили наше ученике за одређене компетенције и вјештине да би по завршетку образовања били спремни за тржиште рада или за даљи наставак школовања оних који то желе - истакла је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Нагласила је да ресорно министарство жели да се ученици образују и код послодаваца, дефинишући уписне политике, али и политике саме наставе, како у теоретском, тако и у практичном дијелу.

Тривићева је најавила потписивање споразума са Привредном комором Републике Српске којим би се дефинисало образовање ученика код послодаваца, а које би почело у наредној школској години у 20 компанија.

Представник Центра за дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије Ивана Ковачевић рекла је да се од доношења закона 2017. године у потпуности имплементира овај модел образовања.

- Ми смо и раније почели да говоримо о дуалном образовању, односно његовим елементима јер у Србији послује велики број њемачких и аустријских фирми - рекла је Ковачевићева.

С обзиром на то да је тема овогодишњег “Јахорина економског форума” била дигитализација и економија новог доба, министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић оцијенио је да су дигитализација и технолошки развој од пресудног значаја за будућност сваког модерног друштва, те да тај процес мора имати институционалну подршку.

- Будућност модерног друштва и његове привреде без дигитализације није могућа. То исто важи и за тржиште рада и капитала - рекао је Петричевић током презентације теме “Индустрија 4.0 - студија случаја концерна “Колектор група”.

Низом панела и презентација завршен је дводневни “Јахорина економски форум 2019”, који је организовало Удружење економиста Српске СЊОТ у сарадњи са Савезом економиста Србије. Покровитељи форума били су предсједница РС Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

БДП

Радован Вишковић је истакао да бруто домаћи производ Српске у протеклих 18 квартала биљежи раст и да је лани тај раст износио 3,7 одсто упркос не баш повољним економским токовима у бројним земљама.

- Покривеност увоза извозом у прва три мјесеца ове године за пола процента је нижа него у 2018. години. Не тражимо изговоре, али чињеница је да је на пад у прерађивачкој индустрији у доброј мјери утицао пад у сектору енергетике узрокован кваром на Хидроелектрани “Дубровник”, која већ три мјесеца није у погону - објаснио је Вишковић. Када је у питању производња и дистрибуција електричне енергије крајњим потрошачима, Вишковић је рекао да Српска, иако је то захтјев ЕУ, није отворила своје тржиште електричне енергије, јер је процјена да би цијена скочила за 30 до 50 одсто, што не би могли издржати ни становници, ни привреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана