Zaprijećeno smanjenjem kreditnog rejtinga

Srna
Zaprijećeno smanjenjem kreditnog rejtinga

Sarajevo - Agencija "Standard i Purs" ponovo je BiH potvrdila kreditni rejting "B", ali je prvi put od 2008, zbog nerada i nesposobnosti aktuelne vlasti, predvođene predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, upozorila i zaprijetila da će smanjiti rejting BiH ako se nastavi sa kašnjenjem reformi, piše "Dnevni avaz".

"Uprkos produženom kašnjenju i riziku zbog sve manjeg broja direktnih stranih investicija, privreda BiH" ima veoma skroman rast", navodi se u analizi Agencije i dodaje da politika u BiH sprečava napredak strukturnih i privrednih reformi koje su ključne za zemlju.


"Standard i Purs" ističe da je potrebno sprovesti reforme kako bi bio dovršen prvi pregled aranžmana sa MMF-om.

"Mogli bismo smanjiti kreditni rejting BiH ako se oduži period bez predviđene tranše kredita MMF-a. Predviđamo da može doći do pritisaka na finansiranje i likvidnost konstitutivnih subjekata BiH u narednih 12 mjeseci", naglašeno je u izvještaju.

Iz Agencije napominju da, uprkos nekoliko pokušaja početkom godine, zakonodavci nisu usvojili povećanje akciza na gorivo, što je jedna od nekoliko ključnih preostalih reformi potrebnih za nastavak aranžmana sa MMF-om.

U izvještaju se dodaje da će, ako se nastavi period bez reformi, BiH izgubiti znatna međunarodna sredstva i da očekuju postepeno povećanje deficita tekućeg računa na skoro osam odsto BDP-a do 2020. godine.

Ekonomski analitičar Željko Rička rekao je za "Dnevni avaz" da je ovo otvorena prijetnja Agencije "Standard i Purs" i dodao da bi vlastima BiH ovo trebalo da bude posljednje upozorenje kako bi što prije nešto promijenile u svom radu.

"Kad govorimo o posljedicama, prvo i osnovno jeste da gubimo likvidnost kao zemlja i ulazimo u fazu bankrota jer nećemo moći ispunjavati obaveze", ocijenio je Rička.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana