Запријећено смањењем кредитног рејтинга

Запријећено смањењем кредитног рејтинга 13.09.2017 10:10 | Срна

Сарајево - Агенција "Стандард и Пурс" поново је БиХ потврдила кредитни рејтинг "Б", али је први пут од 2008, због нерада и неспособности актуелне власти, предвођене предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем, упозорила и запријетила да ће смањити рејтинг БиХ ако се настави са кашњењем реформи, пише "Дневни аваз".

"Упркос продуженом кашњењу и ризику због све мањег броја директних страних инвестиција, привреда БиХ" има веома скроман раст", наводи се у анализи Агенције и додаје да политика у БиХ спречава напредак структурних и привредних реформи које су кључне за земљу.


"Стандард и Пурс" истиче да је потребно спровести реформе како би био довршен први преглед аранжмана са ММФ-ом.

"Могли бисмо смањити кредитни рејтинг БиХ ако се одужи период без предвиђене транше кредита ММФ-а. Предвиђамо да може доћи до притисака на финансирање и ликвидност конститутивних субјеката БиХ у наредних 12 мјесеци", наглашено је у извјештају.

Из Агенције напомињу да, упркос неколико покушаја почетком године, законодавци нису усвојили повећање акциза на гориво, што је једна од неколико кључних преосталих реформи потребних за наставак аранжмана са ММФ-ом.

У извјештају се додаје да ће, ако се настави период без реформи, БиХ изгубити знатна међународна средства и да очекују постепено повећање дефицита текућег рачуна на скоро осам одсто БДП-а до 2020. године.

Економски аналитичар Жељко Ричка рекао је за "Дневни аваз" да је ово отворена пријетња Агенције "Стандард и Пурс" и додао да би властима БиХ ово требало да буде посљедње упозорење како би што прије нешто промијениле у свом раду.

"Кад говоримо о посљедицама, прво и основно јесте да губимо ликвидност као земља и улазимо у фазу банкрота јер нећемо моћи испуњавати обавезе", оцијенио је Ричка.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица