Zajedno krče put do tržišta

Milijana Latinović
Zajedno krče put do tržišta

Banjaluka - Republika Srpska i ruska regija Nižnji Novgorod mogle bi ostvariti dobru saradnju u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji, te proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme, a postoji i mogućnost osnivanja zajedničkih preduzeća.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je juče u Banjaluci nakon sastanka sa privrednom delegacijom regije Nižnji Novgorod da očekuje da će ova posjeta podstaći privrednu saradnju Srpske i tog dijela Ruske Federacije.

- Naša saradnja odnosi se na industrijsku i ekonomsku razmjenu, ali i u oblasti kulture, nauke i obrazovanja - dodao je Đokić i podsjetio da je ova regija najrazvijenije industrijsko područje Rusije. On je istakao da je sastanak organizovan povodom manifestacije “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj”, koja će trajati do 20. maja.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević kazao je da je na sastanku bilo riječi i o otvaranju ruskih firmi u Srpskoj, pri čemu su predstavljeni uslovi investiranja i pokretanja poslovanja.

- Razgovarano je i o formiranju zajedničkih firmi koje bi nastupale na evropskom, kao i na tržištima u Rusiji i Srpskoj - rekao je Petričević.

Generalni direktor Privredne komore Nižnjenovgorodske oblasti Ivan Razuvajev rekao je da postoji veliki potencijal za saradnju preduzetnika iz Srpske i ove ruske regije u poljoprivredi, automobilskoj i medicinskoj industriji, a postoji i ideja o pronalaženju zajedničkih tržišta i osnivanju preduzeća.

Direktor Međunarodne agencije za inovacije Jurij Smorodov, koji je i šef Kancelarije za poslovnu saradnju Srpske i Nižnjeg Novgoroda, istakao je da su ruski privrednici došli sa konkretnim prijedlozima jer su upoznati sa potencijalima RS, o čemu će sa predstavnicima domaćih preduzeća razgovarati danas na sastanku u Privrednoj komori RS.

Kako ističu u Privrednoj komori, tom susretu prisustvovaće predstavnici desetak domaćih preduzeća koja su zainteresovana za saradnju sa ruskim kompanijama.

- Riječ je o domaćim firmama iz oblasti metalske industrije, poljoprivrede i trgovačke djelatnosti. Najveći potencijal u saradnji je poljoprivredni sektor, gdje je saradnja već uspostavljena, kroz obezbjeđenje izvoza voća na tamošnje tržište, a postoji šansa i u oblasti metalske industrije - rekao je direktor Privredne komore RS Pero Ćorić.

Jučerašnjem sastanku u Vladi RS prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.

Ugovori

Ministar industrije, trgovine i preduzetništva regije Nižnji Novgorod Maksim Valerijevič Čerkasov istakao je da su u Banjaluku došla odgovorna lica iz oblasti u kojima je planirana saradnja sa Srpskom.

- Planirani su i bilateralni sastanci naših preduzetnika i računamo da će rezultat tih sastanaka biti zaključivanje ugovora između preduzeća - naglasio je Čerkasov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana