Za oporavak evropske privrede 315 milijardi evra

Tanjug
Za oporavak evropske privrede 315 milijardi evra

Strazbur - Novi predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio je juče dugo očekivani investicioni plan za pokretanje evropske privrede "težak" 315 milijardi evra.

On je kazao da će se pomoću tog plana Evropa ponovo vratiti uspješnom poslovanju poslije više godina krize.

- Evropi treba podsticaj i danas joj Evropska komisija pruža odskočnu dasku. Moramo da pošaljemo poruku Evropi i ostatku svijeta da se Evropa vraća poslovanju - rekao je Junker u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu.

Novooformljeni Evropski fond za strateške investicije biće popunjen sa 21 milijardom evra, ali Junker tvrdi da će efekat rada tog fonda po evropsku privredu biti 15 puta veći i da će dostići oko 315 milijardi evra koliko bi mogao da privuče novca od privatnih investitora.

Junkerov prijedlog, koji bi na samitu u decembru trebalo da odobre evropski lideri, predstavlja kamen temeljac njegove petogodišnje agende za oživljavanje usporene evropske privrede koja nije uspjela da ostvari značajniji rast od izbijanja globalne ekonomske i finansijske krize 2008. godine, koja je uzrokovala ogromnu nezaposlenost stanovništva.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da podržava novi plan Evropske komisije, ali samo ako će novac biti mudro uložen.

- Njemačka vlada u suštini podržava predloženi paket. Investicije su važne, ali su još važniji projekti u koje će novac biti uložen - rekla je Merkelova.

Njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel takođe je podržao plan  navodeći da je evropskoj ekonomiji potreban dodatni rast kako bi izašla iz krize.

Povratak krize

Privreda EU pokazala je naznake oporavka i većina zemlja je izašla iz dugogodišnje recesije, ali je tokom ove godine ponovo zapala u krizu i bilježi minimalan rast. Posebno su usporile najveće privrede evrozone, a Njemačka kao vodeća ekonomija u Evropi je u trećem ovogodišnjem kvartalu za dlaku izbjegla recesiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana