За мала предузећа више од четири милиона евра грант средстава ЕБРД

Срна
За мала предузећа више од четири милиона евра грант средстава ЕБРД

Сарајево - Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ и ЕУ успјешно спроводе програм "Подршка конкурентности малих и средњих предузећа у БиХ" којим је обезбијеђено 15,7 милиона евра кредита за мало предузетништво.Ријеч је о двогодишњем пројекту, који се у БиХ спороводи већ годину и по, а очекује се да ће мала предузећа примити више од четири милиона евра грант средстава из фондова ЕУ.

Из ЕБРД-а у БиХ саопштено је да мала и средња предузећа имају кључну улогу за економски развој јер заједно са предузетништвом традиционално представљају извор економског раста, генератори су радних мјеста, те доприносе порасту производње, продуктивности рада и ефикасности пословања.

Највећи проблем приватног сектора и малих и средњих предузећа је, осим административних баријера, недостатак капитала.

Искуства развијених земаља показују да је предузетницима потребно омогућити повољне финансијске подстицаје, чиме би се обезбиједила средства за инвестирање.

"Задовољни смо успјехом програма и захвални смо ЕУ за континуирану подршку. Комплементарни смо у нашим циљевима, а наш приступ и заједнички рад омогућују нам да утичемо на развој привреде у БиХ", рекао је шеф Канцеларије ЕБРД у БиХ Јан Браун.

Шеф Одјељења операција за економски развој, природне ресурсе и инфраструктуру у Делегацији ЕУ у БиХ Андреа Вера каже да је ЕУ успоставила дугорочну сарадњу са ЕБРД-ом у спровођењу програма подршке малим и средњим предузећима у БиХ, допуњујући кредит ЕБРД-а грантом из ИПА средстава.

"Ови програми омогућили су знатне. Искуство ЕБРД-а у политици малих и средњих предузећа у ЕУ има за циљ да омогући максималне бенефиције и даље синергије, олакшавајући увођење стандарда ЕУ путем пружања адекватних савјетодавних услуга као и бољи приступ финансијским средствима", навела је она.

Према њеним ријечима, текућа подршка ЕБРД-а и ЕУ усмјерена је на унапређење конкурентности малих и средњих предузећа на домаћем, регионалном и европском тржишту, путем усклађивања са ЕУ директивама и стандардима у области заштите на раду, заштите околине, те безбједности и квалитета производа.

Путем ЕБРД кредитне линије до сада је финансирано 58 пројеката, од којих су 44 пројекта већ финализована и верификована, а пет ће бити верификовано у наредна два мјесеца.

Највише финансираних пројеката је из дрвопрерађивачке индустрије /22 одсто/, металопрерађивачке 12 одсто те прехрамбене индустрије /10 одсто/.

Мљекара "Пађени" из Билеће једна је од компанија која је своје пословање ускладила са директивама ЕУ, а њени производи су од 2016. године присутни на тржишту ЕУ.

"Да би на компанија успјела да опстане на нашем тржишту, стално треба унапређивати производњу и производе, а да би се то могло остварити стално треба улагати у нове технологије као и нове производе. ЕБРД/ЕУ пројекат мотивисао нас је да завршимо започету инвестицију која је ове године износила око 800.000 евра", рекао је директор мљекаре "Пађени" Ненад Вукоје.

Завршили смо, истиче он, цјелину која је у могућности да преради 60.000 литара млијека на дан у 30 различитих производама путем овог пројекта успјели смо да набавимо линију за паковање јогурта у боце и агрегат за производњу електричне енергије, те да проширимо објекат производне хале.

Од почетка свог дјеловања у БиХ ЕБРД је уложила више од двије милијарде евра у 146 пројеката у БиХ.

Банка инвестира у развој инфраструктуре, подршку малим и средњим предузећима и јачање финансијског сектора.

ЕУ је уложила више од 50 милиона евра у сектор малих и средњих предузећа у БиХ током протеклих 15 година.

У овој години биће доступно додатних 15 милиона евра за подршку малим и средњим подузећима у секторима као што су туризам, прехрамбена индустрија, дрвна и метална индустрија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана