Za mala i srednja preduzeća deset miliona evra

Milijana Latinović
Za mala i srednja preduzeća deset miliona evra

BANjALUKA - Unikredit banka u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovor o posebnoj kreditnoj liniji za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća vrijedan deset miliona evra.

U Unikredit banci pojašnjavaju da će pet miliona evra biti realizovano kroz saradnju sa Unikredit bankom Mostar, a pet miliona evra u saradnji sa Unikredit bankom Banjaluka. Poseban značaj ovog kreditnog proizvoda je što će klijenti po završetku i verifikaciji projekta dobiti bonus od 15 odsto vrijednosti kredita.

Ovim kreditnim proizvodima Unikredit u BiH i EBRD prepoznali su važnost i potrebu podrške malim i srednjim preduzećima na putu njihovog razvoja i konkurentnijeg položaja na tržištu, usklađujući svoje poslovanje sa pravilima i regulativom Evropske unije.

- Povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Naš okvirni program obezbjeđuje potrebna sredstva za tu svrhu i veoma nam je drago što možemo objaviti da se Unikredit banka pridružila našim naporima. Angažovanje ovako snažnog i cijenjenog partnera će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda preduzetnicima u BiH biti široko prihvaćena - rekao je direktor EBRD-a u BiH Ijan Braun prilikom potpisivanja ugovora.

Krajnji cilj je da se ovim kreditnim proizvodima omogući razvoj malih i srednjih preduzeća, te na taj način pruži prilika za približavanje evropskom tržištu i jačanje ekonomije u BiH.

- Zadovoljstvo nam je s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om pokrenuti povoljnu kreditnu liniju za razvoj malog i srednjeg preduzetništva, koji mogu biti zamajac snažnijeg rasta privrede naše zemlje - rekao je predsjednik Uprave Unikredit banke Mostar Dalibor Ćubela.

Predsjednik Uprave Unikredit banke Banjaluka Gordan Pehar istakao je da ova banka pruža priliku malim i srednjim preduzećima da uz pomoć kredita unaprijede svoje poslovanje.

- Na taj način banka podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja ovog dijela privrede. Povoljan kredit, uz zagarantovan bonus, idealna su prilika za sve kompanije u BiH koje žele da poboljšaju svoju konkurentnost. Zadovoljstvo nam je što nas je EBRD i ovog puta prepoznao kao partnera na još jednom značajnom projektu - naglasio je Pehar.

Zainteresovani sve informacije o proizvodima “Krediti za finansiranje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” mogu pronaći u poslovnicama Unikredit banke širom BiH, kao i na internet stranicama www.unicreditbank-bl.ba i www.unicredit.ba.

IPA fond

EBRD je uz podršku EU osigurao sredstva kroz Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća zapadnog Balkana, a program je namijenjen kratkoročnom i dugoročnom finansiranju malih i srednjih preduzeća s ciljem usklađivanja njihovog poslovanja sa zahtjevima i standardima EU. Ovaj kreditni proizvod EBRD-a je osiguran iz sredstava EU kroz Instrument pristupne pomoći (IPA) fond, u iznosu od 1,5 miliona evra. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana