За јачање фирми 28 милиона КМ

Маријана Миљић
За јачање фирми 28 милиона КМ

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) уз подршку Европске уније реализује пројекат у БиХ под називом "БиХ-СМЕ-ЦСФ" вриједан 20 милиона марака, чији је циљ да ојача мала и средња предузећа.

Портпарол Делегације ЕУ у БиХ Јамила Миловић-Халиловић рекла је да пројекат прати и грант ЕУ у износу од осам милиона марака.

- ЕБРД је путем партнерских банака у БиХ обезбиједио кредитну линију од 20 милиона марака за мала и средња предузећа како би могла инвестирати у унапређење пословања. Инвестиције ће пратити и грантови ЕУ од осам милиона марака у облику техничке подршке и инвестиционог подстицаја, који ће бити исплаћени након завршетка и верификације инвестиција - казала је Миловић-Халиловић.

Предузећа која аплицирају за кредит путем овог пројекта имају прилику да по најповољнијим условима и уз додатну подршку добију новац за унапређење пословања.

 - Сврха пројекта је да буду ојачана мала и средња предузећа у БиХ како би се на крају могла суочити и с конкуренцијом на тржишту ЕУ. Пројекат ће помоћи предузећима да унаприједе своје производне погоне и ускладе пословање с директивама ЕУ у погледу заштите природе, здравља и безбједности радника, те квалитета и безбједности производа - навела је Миловић-Халиловић.

Истакла је да мала и средња предузећа имају кључну улогу у ревитализацији економије у БиХ и да треба да им буде омогућено више простора да се развијају.

- ЕУ је препознала те потребе и у протеклих 15 година је обезбиједила око 55 милиона евра у виду подршке за конкурентност малих и средњих предузећа у БиХ - казала је Миловић-Халиловић и додала да главни приоритети домаћих власти у овој области треба да буду побољшање регулаторног оквира и повећање конкретности путем увођења техничких стандарда ЕУ и развоја намјенског извоза.

Примјери

У пројекат који спроводи ЕБРД уз сарадњу са ЕУ укључио се и велики број предузећа из РС. Међу тим фирмама су и мљекара "Пађени" из Билеће и "Хидраулика-флекс" из Лакташа које су кроз програм унаприједиле своје стандарде у подручјима заштите околине, професионалног здравља и безбједности и квалитета производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана