За изградњу једног енергетског објекта у БиХ потребно 20 дозвола

nezavisne.com
За изградњу једног енергетског објекта у БиХ потребно 20 дозвола

Неум - За изградњу једног енергетског објекта у БиХ потребно је 20 дозвола, а поступак за њихово добијање траје у просјеку двије године, што је превише, сматрају они коју су укључени у ове процесе.

Стога и не треба да чуди да је БиХ заузела 166. мјесто од 190 земаља на Доинг бизнис листи Свјетске банке, док је, примјера ради, сусједна Србија на високом 10. мјесту, а Македонија на 20. позицији.

Компликовани поступци за издавање дозвола, непостојање и неусаглашеност просторно-планских докумената на свим нивоима власти у БиХ највеће су препреке за нове инвестиције у енергетском сектору.

Због бирократије потенцијали у енергетском сектору су неискориштени, а нема ни пријеко потребних инвестиција.

О овом проблему се дискутовало и данас у склопу 4. Енергетског самита, који се одржава у Неуму, а у склопу панела "Изградња електроенергетске инфраструктуре у БиХ - препреке и препоруке".

УСАИД, иначе организатор форума, је заједно с ентитетским властима урадио опсежну анализу стања у овој области, која је изродила чак 100 препорука које би требало имплементирати како би се процедура добијања неопходних дозвола убрзала, а самим тим и инвестиције подигле на виши ниво. Међу препорукама које су изнесене су смањење висине и броја накнада, побољшање институционалних и индивидуалних капацитета запослених у поступку издавања дозвола, увођење електронског издавања дозвола.

Тарик Бегић, помоћник министра енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ, казао је како је посао био прилично обиман и захтјеван.

"Констатовали смо шта би требало да урадимо и ми као министарство ћемо упознати Владу ФБиХ о овим проблемима и препоручити јој да прихвати ове препоруке и да их уграде у свој програм рада. Потребно је измијенити и допунити доста законских аката и донијети нове прописе који недостају и направити квалитетан водич за инвеститоре. Такође, сматрам како би их са једног мјеста требало информисати без обзира на то који ниво власти у Федерацији је надлежан за то питање", рекао је он.

Нада Миловчевић, руководилац Одсјека за развојне пројекте Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, казала је током панела како ће РС израдити водич за инвеститоре, који ће ријешити многе недоумице на почетку инвестирања.

"Једна од кључних ствари је да схватимо да нешто не штима. Институције морају нешто мијењати", казала је она.

Адмир Софтић, помоћник министра у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, подсјетио је како је БиХ у обавези да имплементира европску уредбу која се односи на инфраструктуру и исходовање дозвола.

"Ми смо у обавези као држава да у року од три и по године издамо све потребне дозволе за велике инфраструктурне пројекте са листе Енергетске заједнице. Оно што је важно је да смо препознали овај проблем и тражили асистенцију УСАИД-а кроз пројекат који је кренуо још прије три године, гдје смо на свим нивоима идентификовали све пропусте које имамо и све празнине па се надам да ћемо након самита, који ће дати јасну поруку шта треба да урадимо, кренути у реализацију препорука, како са државног нивоа, тако и кроз ентитетске законе, који ће дати приоритет овим пројектима", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана