За ефикаснији јавни сектор и јачу привреду 750 милиона долара

Маријана Миљић
За ефикаснији јавни сектор и јачу привреду 750 милиона долара

Бањалука - Свјетска банка планира да кроз нове кредите стави БиХ на располагање 750 милиона долара за реформе чији је циљ повећање ефикасности јавног сектора, стварање услова за бржи раст привреде и повећање отпорности на непогоде.

Ти пројекти дефинисани су новом стратегијом подршке БиХ с циљем постизања већег раста и отварања радних мјеста у привреди. Нови оквир предвиђа око 750 милиона долара нових зајмова Свјетске банке до 2020. године, у зависности од обима и тока спровођења реформи.

- Свјетска банка ће у оквиру четворогодишњег партнерства са БиХ пружити подршку реформама у области повећања ефикасности и ефективности јавног сектора, стварања услова за убрзање раста приватног сектора и повећања отпорности на природне непогоде. Циљ нове стратегије је подршка БиХ на путу постизања већег раста и отварања радних мјеста у привреди. Блиско ћемо сарађивати са властима на стварању услова у којим подузетнички таленти грађана у овој земљи могу бити покретач раста и просперитета - казала је шефица Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова.

Она је нагласила да је почетком године Свјетска банка одобрила зајам БиХ у износу од 50 милиона евра за пројекат подршке запошљавању.

- Циљ пројекта је повећање запошљавања циљних група у приватном сектору, почевши с младима који први пут заснивају радни однос. Имплементација пројекта ће почети након ратификације у парламентима и испуњавања услова ефективности зајма - казала је Проскурјакова.

Свјетска банка тренутно припрема три пројекта, чија реализација се очекује у овој години, а односе се на здравствени и банкарски сектор те модернизацију "Жељезница РС". Посебно је важан пројекат у банкарском сектору усмјерен за његово јачање и подизање стабилности на виши ниво.

- Припремамо пројекат јачања банкарског сектора с циљем унапређења банкарске регулативе, надзора и капацитета за реструктурирање банака и јачање управљања ентитетским развојним банкама - казала је Проскурјакова.

Свјетска банка ради и на пројекту јачања пословног амбијента чији је циљ повећање конкурентности и побољшање услова за пословање предузећа, а његова реализација вјероватно ће услиједити 2018. године.

Подршка буџету

Татјана Проскурјакова наглашава да Свјетска банка тренутно преговара о одобравању 80 милиона долара за подршку буџетима у БиХ.

- Одобравање овог износа Одбор извршних директора Свјетске банке разматраће 23. марта ове године. Циљеви овог програма су пружање подршке за политичке и институционалне активности власти у БиХ на јачању средњорочног управљања јавним новцем и обавезама с циљем повећања транспарентности јавних финансија, јачање регулаторног оквира за смањење средњорочног фискалног оптерећења везаног за запосленост у јавном сектору и потрошњу на лијекове. Сви услови за овај програм су испуњени - казала је Проскурјакова.

Пројекти у припреми

Здравствени сектор

Модернизација "Жељезница РС"

Јачање банкарског сектора

Јачање пословног амбијента

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана