Za dobru ideju poljoprivrednicima i do 50.000 $

Svjetlana Đuričić
Za dobru ideju poljoprivrednicima i do 50.000 $

Sarajevo - Poljoprivredni proizvođači iz Srpske i FBiH imaju šansu da unaprijede svoju proizvodnju ukoliko se prijave na javni poziv o raspodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 200.000 dolara, koji će biti otvoren do 15. oktobra.

Javni poziv za podršku unapređenju sektora mljekarstva, voćarstva i povrtarstva, ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelarstva, te peradarstva u BiH raspisala je organizacija USAID/Švedska - Projekat razvoja tržišne poljoprivrede dva, poznat i kao “Farma dva”.

Savjetnik za komunikacije pri “Farma dva” projektu Nedim Jahić kazao je da je najniži iznos za najuspješnije aplikante 3.000 dolara, najveći 50.000 dolara, dok je za projekat poljoprivrednih firmi koje su tek pokrenute (startap) predviđeno 10.000 dolara.

- Ovim pozivom pokušali smo uključiti sve grane poljoprivrede kako bi proizvođači unaprijedili tehnologiju, kreirali nova radna mjesta, te razvili poslovanje - rekao je Jahić i dodao da je poziv otvoren do 15. oktobra za pravna lica - zadruge, poljoprivredne organizacije, samostalne preduzetnike u Srpskoj, odnosno registrovana udruženja.

Kada je riječ o uslovima ovog poziva, Jahić kaže da je potrebno ponuditi kreativan projekat koji otvara mogućnost za nova zapošljavanja i uvodi inovacije.

Sekretar asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić rekla je da dodjelom grant sredstava žele da unaprijede izvozni sektor mljekarstva, peradarstva, te sektor voćarstva i povrtarstva. Ona je istakla da je komori, kao partneru projekta i proizvođača, ovaj novac veoma bitan jer doprinosi povećanju konkurentnosti kompanija na domaćem i stranom tržištu te povećava izvoz.

- Na godišnjem nivou izvoz ova četiri sektora iznosi više od 380 miliona KM - rekla je Muhamedagićeva.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović pohvalio je projekat “Farma dva”, rekavši da je bolji od prethodnog.

- Neće biti lako ispuniti uslove zato što moramo uložiti 50 odsto vlastitih sredstava, što je većini poljoprivrednika teško. Ipak, apliciraćemo kao udruženje, ali svejedno moramo da uložimo puno novca - kazao je Dojčinović.

Dodao je da od Semberije do Potkozarja ima najmanje 20 voćara zainteresovanih za projekat “Farma dva”.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac nije zadovoljan uslovima koji su propisani ovim projektom.

- U Srpskoj su poljoprivrednici registrovani kao poljoprivredna komercijalna gazdinstva, u FBiH kao samostalne radnje i sada se ispostavlja da naši propisi ne valjaju, zbog čega bi oni htjeli da ih mijenjaju. Mi se ne slažemo s tim - naglasio je Usorac. +++++

Prijava

Sva potrebna dokumenta i prijavni obrasci za ovaj javni poziv mogu se pronaći na veb-stranici “Farma dva” projekta. Prijave se mogu slati ili lično dostavljati na adrese kancelarija u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana