За боље услове на селу 21 милион КМ

Милијана Латиновић
За боље услове на селу 21 милион КМ

Бањалука - Помоћ пољопривредницима који производе за властите потребе да се трансформишу у комерцијалне произвођаче, те побољшање услова живота на селу кроз изградњу инфраструктуре кључни су циљеви пројекта развоја руралног пословања чија је вриједност 21 милион КМ, а који се реализује у 20 општина у Српској.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је ријеч о пројекту који финансира Међународни фонд за развој пољопривреде (ИФАД), а који се реализује од 2016. године и требало би да буде завршен 30. септембра ове године.

- Пројектом је обухваћено 20 неразвијених и изразито неразвијених општина у Републици Српској у којима има око 50.000 сеоских домаћинстава - наведено је у информацији ресорног министарства о реализацији тог пројекта, коју је на посљедњој сједници усвојила Влада Српске.

Појаснили су да се пројекат реализује кроз подршку пословним активностима на селу и изградњу тржишне инфраструктуре.

- У оквиру прве компоненте, у току је набавка разне опреме и механизације која ће омогућити члановима удружења и задруга да квалитетније и брже обављају активности на својим имањима - навели су у министарству.

Додају да је за инвестициону подршку пристигло укупно 49 захтјева, а процијењена вриједност пројеката је око 1,56 милиона марака, док ће набављену опрему моћи да користи 1.500 корисника.

У Министарству пољопривреде појашњавају да су у оквиру тржишне инфраструктуре на селу општине кандидовале пројекте у два циклуса инвестирања, у 2017. и 2018. години.

- Највише новца до сада је утрошено у реконструкцију и изградњу сеоских путева и система за водоснабдијевање, за шта су корисници на терену показали највећу потребу. За ову компоненту планирано је око 13,66 милиона марака или скоро 683.000 КМ за сваку општину - навели су у министарству. 

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача истиче за “Глас Српске” да захваљујући Међународном фонду за развој пољопривреде успјешно реализују неколико пројекта, који доприносе бољем статусу становништва на селима.

- Први пројекат се односи на набавку доставних возила за потребе двије задруге у нашој општини. Осим тога, са удружењем пчелара реализујемо пројекат набавке опреме за пчеларе, а прије неколико дана потписали смо уговор за набавку 26 јуница за 25 фармера - рекао је Дрљача и додао да су  осим поменутих захваљујући ИФАД-у у прошлој години започели и реализацију неколико инфраструктурних пројеката који би требало да буду завршени до септембра ове године.

Општине

Пројекат развоја руралног пословања реализује се у Језеру, Шипову, Купресу, Мркоњић Граду, Рибнику, Источном Дрвару, Петровцу, Оштрој Луци, Крупи на Уни, Новом Граду и Костајници. Захваљујући том пројекту биће унапријеђен и живот сеоског становништва у Козарској Дубици, Петрову, Пелагићеву, Доњем Жабару, Вукосављу, Шамцу, Броду, Дервенти и Српцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана