За 11 мјесеци БиХ увезела 152,5 милиона литара воде

nezavisne.com
За 11 мјесеци БиХ увезела 152,5 милиона литара воде

БАЊАЛУКА - БиХ је за 11 мјесеци прошле године увезла 152,5 милиона литара воде у вриједности од 133,07 милиона КМ, што је више за 21 милион КМ у односу на исти период 2016. године.

Годину раније у првих 11 мјесеци БиХ је увезла око 143 милиона литара воде. 

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, истовремено, извоз воде домаћих произвођача изван граница БиХ у првих 11 мјесеци износио је 45,8 милиона КМ.

Интересантно је да је само минералне и газиране воде без заслађивача БиХ увезла у вриједности од 20 милиона КМ, што је за скоро пет пута више од вриједности исте извезене воде. 

Највише незаслађене воде БиХ је увезла из сусједне Хрватске, и то 19,6 милиона литара у вриједности од 9,1 милион КМ, док је у исту земљу извезла три пута мању количину.

Поред Хрватске, БиХ је током године највише увозила воду из Србије и Словеније.

Предраг Дудуковић, економиста, каже да је први разлог увоза толике количине воде што је уопште веома тешко основати фирму која ће се бавити производњом воде.

"Неопходно је, прије свега, наћи извориште па добити концесију на то извориште. То су велике процедуре и врло висока инвестиција", рекао је Дудуковић.

Он је истакао да постоји и онај проблем да се више вјерује увозној води, него домаћој.

"Домаћа вода је сигурно квалитетнија. Друга ствар, рецимо, када говоримо о Србији, су ниже цијене него код нас", истиче Дудуковић.

Додаје да је први корак да се ради на томе да се бар увоз покрије нашом домаћом водом, а онда да сљедећи корак буде покретање што већег извоза.

"Немамо ни нешто пуно произвођача, али ти капацитети би могли бити пуно попуњенији, јер ту има простора за ширење већ постојећих капацитета. Произвођачи нису попунили своје капацитете, али имају конкуренцију у тој иностраној води, што је заправо и највећи проблем", закључује овај економиста.

Јелена Иванић, асистент на програму "Енергија и климатске промјене" у Центру за животну средину, каже да БиХ још има ријеке које су чисте и питке. "Сматрамо да је то значајан природни ресурс који би требало чувати и користити за пиће и друге животне потребе. Одређена истраживања су показала да је вода из славине далеко квалитетнија од флаширане воде, а да произвођачи рекламама покушавају да нас увјере у супротно", рекла је Иванићева.

Потрошачи с којима смо разговарали кажу да често купе мале флаше воде јер су им практичне када иду на посао, пут или у шетњу.

"У кући имамо и велике флаше од четири литра, ако којим случајем нестане воде из чесме због неког квара. Ми ипак купујемо домаћу воду", рекла је једна Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана