Vrhovni sud odbio žalbu Boske, Krajina osiguranje ne mora da plati 6,3 miliona KM

Capital.ba
Vrhovni sud odbio žalbu Boske, Krajina osiguranje ne mora da plati 6,3 miliona KM

Banjaluka – Robna kuća "Boska" izgubila je pred Vrhovnim sudom Republike Srpske višegodišnji spor u kojem je od banjalučkog "Krajina osiguranja" pokušala naplatiti 6,3 miliona KM.

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske, koju je objavio portal "capital.ba", odbijena je revizija "Boske" izjavljena protiv presude Višeg privrednog suda Banjaluka iz septembra 2018. godine, kojom je odbačena njihova žalba.

Prvostepenom presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 12. aprila 2018. godine odbijen je tužbeni zahtjev RK "Boska" kojim je tražila da se "Krajina osiguranje" obaveže da joj plati 6,3 miliona KM i to 5,6 miliona KM na ime neosnovanog bogaćenja i 743.217 KM na ime naknade štete.

Tu presudu je potvrdio i Viši privredni sud u Banjaluci, nakon čega je RK "Boska" uložila reviziju.

"Pravilan je zaključak nižestepenih sudova da je tuženi kroz izvršni postupak ostvario prinudnu naplatu na osnovu rješenja nadležnog suda, tako da nije tačna tvrdnja revidenta da na njegovoj strani postoji neosnovano obogaćenje u iznosu od 5,6 miliona KM", navedeno je u obrazloženju presude Vrhovnog suda Republike Srpske.

Pravni zastupnik "Krajina osiguranja" Aleksandar Sajić kaže da je očekivao ovakvu odluku jer su potraživanja "Boske" neosnovana, dok je direktor "Boske" Ljubomir Dakić rekao da nema ovlaštenja da daje izjave, prenosi pomenuti portal.

Sajić je istakao da je ovaj spor posebno važan i zbog toga što, kako tvrdi, on nije bio iskazan u prospektu kada je Navin Agarval kupovao akcije ovog društva, što je kasnije iskoristio za pokretanje arbitraže protiv Republike Srpske i BiH.

"Sad se pokazuje da on nije prevaren u smislu da je zbog toga pretrpio nekakvu štetu, jer je 'Krajina' dobila taj spor", kazao je Sajić.

Spor između "Boske" i "Krajina osiguranja" traje još od 2012. godine, a prethodila mu je tužba koju je "Krajina" pokrenula protiv "Boske" zbog neispunjenja ugovora o osiguranju zahtjevajući isplatu 2,8 miliona KM. S obzirom na to da "Boska" nije odgovorila na tužbu, Osnovni sud je usvojio tužbu i obavezao je da plati "Krajini" traženi iznos.

Međutim, pravni zastupnici "Boske" su tvrdili da robna kuća tužbu nikada nije dobila i da zbog toga nije mogla da dostavi odgovor, te je zbog toga "Boska" 2012. godine podnijela tužbu i protiv Republike Srpske i protiv "Krajina osiguranja", navodeći da je zbog propusta banjalučkog Osnovnog suda morala taj novac da isplati "Krajini", podsjeća "capital.ba".

Višegodišnji spor dobio je epilog presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka od 22. juna 2016. godine kojom je tužba "Boske" odbijena, a nakon što su uložili žalbu, tu presudu je u martu 2017. godine potvrdio i Viši privredni sud. Na tu presudu "Boska" je  uložila reviziju Vrhovnom sudu RS koji je dio žalbe koji se odnosi na "Krajinu" privatio i postupak vratio na ponovno odlučivanje, a dio koji se odnosi na Republiku Srpsku odbacio.

Nakon toga postupak je krenuo ispočetka, RK "Boska" je povećala tužbeni zahtjev, ali ni i u ponovnom postupku nije uspjela da dokaže osnovanost svojih navoda te su sudovi odbacili tužbu, a to je sada potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana