Власт наноси штету привреди

Данијела Стоканић
Власт наноси штету привреди

Сарајево - Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ поново је апеловала на власт да хитно донесе подзаконска акта без којих је неспроводив Закон о царинској политици БиХ чија би примјена донијела низ олакшица привреди.

Законски рок за израду проведбених аката био шест мјесеци од усвајања Закона о царинској политици, али они нису донесени. Подзаконска акта треба да предложи Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Из СТК је јуче саопштено да су се у протекле двије године више пута обраћали институцијама и Управном одбору УИО да би указали због чега је неопходно хитно донијети поменута подзаконска акта.

- Недоношењем проведбених аката онемогућена је примјена Закона о царинској политици БиХ, што додатно отежава активности привредника. До сада смо у више наврата истицали шта за привреду БиХ значи неодстојање подзаконских аката и стога апелујемо на све надлежне институције да доношење ових подзаконских аката реализују у што бржем року - истакли су у СТК БиХ.

Један од најважнијих подзаконских аката је одлука о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних дажбина приликом увоза машина. Управни одбор УИО је разматрао приједлог те одлуке, али је све стало на томе.

- Пословна заједница је очекивала да ће Управни одбор УИО приједлог одлуке о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних дажбина упутити у даљу процедуру увиђајући њену хитност и значај за привредне субјекте. Нажалост, информисани смо да Управни одбор УИО недавној сједници није усвојио приједлог одлуке и на тај начин је још дуже пролонгирао неспровођење Закона о царинској политици. Ова одлука би у значајном обиму подстакла привреднике да модернизују опрему и производњу. Иако је тешко бројчано истаћи значај њеног доношења, она би свакој озбиљној компанији, а превасходно извозницима, донијела уштеде хиљада марака на основу ослобађања од плаћања увозних дажбина - истакли су у СТК.

Осим ослобађања плаћања царине на увоз машина, међу најважнијим новинама у Закону о царинској политици су електронски поступак провоза и електронско подношење царинских пријава, што би требало да убрза процедуре царињења робе и умањи трошкове поступка.

Одлука на доради

У Министарству финансија и трезора БиХ, чији је први човјек Вјекослав Беванда уједно и предсједник Управног одбора УИО, рекли су недавно да одлука на посљедњој сједници није усвојена, јер је планирана њена техничка дорада с циљем постизања најбољег рјешења.

- Одлука ће бити предмет расправе на једној од наредних сједница Управног одбора УИО како би били узети у обзир захтјеви привредника и уважене примједбе изнесене у вези с овом проблематиком - навели су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана