Влада продала Нови мермер

Маријана Миљић
Влада продала Нови мермер

Бањалука - Влада РС дала је сагласност за продају Фабрике украсног камена "Нови мермер" из Шековића власеничкој фирми "Технометал" за 150.000 марака.

Сагласност је дата након што је Влада размотрила извјештај комисије о спроведеном тендеру за продају државног капитала у предузећу "Нови мермер".

Власеничко предузеће доставило је и план запошљавања радника у идуће три године и улагања у предузеће из Шековића.

- "Технометал" планира да запосли 18 нових радника, односно у првој години осам, а у другој и трећој по пет. То би са постојећим бројем радника било 26 запослених на крају планског периода запошљавања. Власеничко предузеће планира да уложи 530.000 марака у "Нови мермер" - казали су у Инвестиционо-развојној банци РС.

У "Новом мермеру" истичу да још нису упознати са одлуком Владе РС, али наводе да би купац могао да дигне предузеће на ноге.

- За успјешно пословање потребно је обновити машине, јер у њих није улагано у посљедње три деценије. Тиме бисмо створили услове да проширимо производни асортиман. Тренутно радимо само за купце у БиХ, Србији и Црној Гори, а увођењем нових производа могли бисмо да освајамо и нова тржишта - казао је директор предузећа "Нови мермер" Миленко Челић.

Губитак предузећа у 2016. износио је око 50.000 марака, а он је знатно смањен у прошлој години.

- Прошла година била је једна од бољих. Успјели смо да исплатимо и 15 плата запосленима и да дуговања сведемо на минимум. Тренутно имамо осам запослених, а у зависности од обима посла ангажујемо и додатни број радника - навео је Челић.

Влада РС је 2008. године купила "Мермер" за 1,08 милиона марака након 12 покушаја стечајне управе да пронађе новог власника. Након тога назив фабрике промијењен је у "Нови мермер".

Богата прошлост

Фабрика "Мермер" из Шековића изграђена је 1972. године, а својим производима украсила је многе грађевине широм бивше Југославије, између осталог, новосадског "Спенса", хотела "Интернационал" у Београду и много зграда на Црногорском приморју. Мермер из Шековића, прије стечаја, стизао је и до Лондона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана