Viši prag za PDV podstiče privredu

Marijana Miljić
Viši prag za PDV podstiče privredu

Banjaluka - Podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM godišnjeg prometa o kojem razmišljaju čelnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH predstavljalo bi značajnu olakšicu za domaću privredu.

Viši prag za ulazak u sistem PDV-a najavio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula, a to rješenje trebalo bi da bude predviđeno novim zakonom o PDV-u.

- Mislim da ćemo morati povećati iznos za prag registracije, jer je postojeći iznos premali. Pokazatelji i analize koje smo radili ukazuju da je previše tih obveznika i da bismo trebali prag podići barem na 100.000 KM - rekao je Džakula za bilten Udruženja ekonomista RS - SNjOT.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da oni već godinama insistiraju na podizanju praga za ulazak u PDV sistem na 100.000 maraka po uzoru na rješenja u zemljama okruženja što bi predstavljalo značajnu olakšicu. Poslovna zajednica ima i niz drugih zahtjeva koji se odnose na PDV.

- Treba obezbijediti viši stepen dostupnosti službenika UIO za upite privrednika i ukinuti troškove odgovora na njih. Neophodno je i smanjiti samovolju inspektora prilikom kontrola jer se često od privrednika zahtijeva dostavljanje podataka u tabelarnom prikazu, što iziskuje ogroman posao, umjesto da prihvate skenirane knjige izlaznih ili ulaznih faktura. Privrednici ukazuju i na različito tumačenje zakona od inspektora do inspektora, dok odgovore na njihova pitanja plaćaju i dugo čekaju. Neophodno je produžiti i rok plaćanja PDV-a sa desetog dana u mjesecu do kraja mjeseca kako bi preduzeća bila relaksirana jer je mnogo izdataka koje imaju na početku mjeseca - kaže Blagojević.

Član Udruženja ekonomista RS - SNjOT Predrag Duduković rekao je da već duže vrijeme u analizama insistira na povećanju praga za ulazak u PDV sistem na 100.000 maraka.

- Najveću korist od toga imali bi preduzetnici koji su trenutno u najtežoj situaciji što se tiče poslovanja. Trenutno imamo nizak prag za ulazak u sistem PDV-a i čim preduzeća uđu u ovaj sistem, njihova roba i usluge su skuplje za 17 odsto i tada se ne mogu izboriti sa velikim trgovačkim lancima ili jakim kućama koje pružaju usluge i na kraju propadaju - kazao je Duduković.

Naglasio je da pojedini preduzetnici na razne načine umanjuju svoj promet da ne bi ušli u sistem PDV-a.

- Oni na taj način izbjegavaju plaćanje PDV-a i prave veću štetu državi nego što bi se izgubilo da prag bude povećan na 100.000 maraka. Povećanjem praga bi bila rasterećena i administracija u UIO jer trenutno postoji veliki broj poreskih obveznika baš iz razloga što je prag nizak - kazao je Duduković i zaključio da bi povećanje praga donijelo samo pozitivne efekte.

Džakula je kazao da je UIO kreirao potpuno novi zakon o PDV-u s obzirom na to da postojeći nije usklađen sa 112. direktivom Savjeta Evrope. S ciljem davanja olakšica privredi predloženo je i oslobađanje od carina uvozne opreme za proizvodnju, te povoljnije bankarske garancije i pojednostavljena procedura prijave PDV-a elektronskim putem.

Stopa PDV-a

Miro Džakula je istakao da su i u novom zakonu o PDV-u predložili da ostane jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

- Bilo je mnogo kritika na račun jedne stope, ali mi smatramo da je jedna stopa idealna kao i njena trenutna visina. Bićemo spremni i na više stopa ako politika tako odredi - rekao je Džakula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana