Велика потражња диже цијену станова

Данијела Стоканић
Велика потражња диже цијену станова

Бањалука - Продаја станова у Српској, која је годинама стагнирала, лани је скочила и до 50 одсто, због чега су ове године полако почеле да расту цијене квадрата.

У појединим градовима продавци некретнина кажу да је потражња за становима надмашила понуду, а према њиховим ријечима најтраженији су мањи станови.

Ништа мање нису задовољни ни у грађевинским предузећима, која се баве изградњом и продајом станова. Они кажу да све што направе брзо и продају, због чега ове године поједини планирају да изграде више станова.

Власник предузећа "Еуропартнер" Требиње Мирко Станковић је истакао да је потражња за становима у овом граду лани скочила за 50 одсто у односу на годину раније.

- Некретнине у Требињу су за разлику од Дубровника и осталих оближњих приморских градова повољне. То је утицало на већу потражњу за становима. Стан у староградњи је од 1.100 до 1.300 марака по метру квадратном, док је новоградња 1.450 до 2.200 КМ - казао је Станковић.

Додао је да су станови ове године скупљи за око 200 марака по квадрату у односу на лани.

Власник приједорске Агенције за продају некретнина "ВХС" Леонард Самарџија истакао је да ових дана влада потражња за пет мањих станова, које они тренутно немају у понуди.

- У Приједору се јако мало гради, тако да нових станова готово да нема. Кад је у питању староградња, просјечна цијена по квадрату једнособног стана код нас лани је била 1.100, двособног 1.000 и трособног 900 марака, док ће ове године бити скупљи за око 100 КМ - казао је Самарџија.

Агент у Агенцији за некретнине "Сим" Бијељина Жељко Деспотовић је истакао да је прошле године у овом граду продато 90 одсто нових станова, а велика потражња је владала и за староградњом.

- Због велике потражње ове године ће у Бијељини сигурно бити изграђено више станова - казао је Деспотовић.

Додао је да су половни станови прошле године у просјеку коштали 1.200 КМ, а нови 1.450 марака по квадрату, док ће цијене ове године бити мало више.

Лањском продајом и потражњом задовољна је менаџер продаје у добојском предузећу за грађевинарство и трговину и услуге "Прода-монт" Сања Продановић-Јелић, истичући да од ове године очекује много више.

- У претходном периоду смо се мало проширили, а до краја године имамо у плану да започнемо још двије зграде. Станови се углавном продају у изградњи, а крећу се од 1.350 до 1.650 марака по квадрату - казала је Продановић-Јелић.

Да је прошла година у односу на претходне била много боља потврдио је и предсједник Скупштине Удружења посредника у промету некретнина РС и власник бањалучке агенције за некретнине "Сензор" Манојло Поповић. Он каже да, ако се по јутру дан познаје, ова година би могла бити још боља.

- Ова година је добро почела. Што се тиче цијена, оне су у благом расту - казао је Поповић.

Власник грађевинског предузећа "Марвел" Источно Сарајево Саво Лаловић истакао је да су задовољни лањском продајом станова, чија је цијена од 1.330 до 1.400 марака по квадрату.

- И ове године очекујемо исто посла, а на располагању ће бити око 50 нових станова. Цијене остају на прошлогодишњем нивоу - казао је Лаловић.

Економиста Зоран Павловић истиче да је највеће интересовање за становима регистровано у Бањалуци, али да за њом много не заостају ни други већи градови у Српској.

- За куповину стана у Српској највише су заинтересовани наши људи, који раде у иностранству, па своју уштеђевину желе да, умјесто чувања у банкама, улажу у некретнине - рекао је Павловић.

Економиста

Бањалучанка Данијела Бајић, која за новим домом трага већ пола године, каже да никако не може да нађе неки једнособан стан.

- Углавном, у понуди су велики станови и гарсоњере, док једнособних готово да нема. Кад год видим неки занимљив стан у огласима одмах позовем, али сваки пут кажу: "Само што је продат" - казала је Бајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана