Veletržnica otvara vrata za proizvode iz RS

Cvija Mrkonjić
Veletržnica otvara vrata za proizvode iz RS

Beograd - Na beogradskoj "Veletržnici" trebalo bi da bude otvorena firma koja bi bila zadužena za plasman robe iz RS - posebno poljoprivrednih proizvoda.

U "Veletržnici" je održan sastanak o unapređenju prometa i ekonomske saradnje između Srbije i RS. Razmatrane su ideje za realizaciju dogovora o saradnji, unapređenju odnosa i uklanjanju barijera, a dogovoreno je da će "Veletržnica" uspostaviti bolju i intenzivniju saradnju sa tržištem RS. Predstavnicima iz RS prezentovan je projekat razvoja nacionalne "Veletržnice" i formiranje mreže regionalnih veletržnica.

- Mreži regionalnih veletržnica priključili bi se i veći gradovi u Srbiji, a predloženo je da se priključi i RS. U vladama Srbije i RS postoji zainteresovanost da budu otklonjeni problemi na granici kako bi bio olakšan promet robe i da bi se poljoprivredni proizvodi iz RS uskoro mogli naći na "Veletržnici" u Beogradu - saopšteno je iz "Veletržnice".

Direktor "Veletržnice" Nataša Putnik istakla je da je Srbija veoma značajan partner RS u robnoj razmjeni.

- "Veletržnica" je spremna da pomogne koliko je moguće RS da dogovor o saradnji uskoro bude realizovan - kazala je ona.

Na sastanku je istaknuto da bi osnivač firme koja bi povezala proizvođače iz RS sa srpskim tržištem bila Gradska uprava Bijeljina.

- Veoma je značajno udruživanje i zajednički rad na unapređenju odnosa, jer se samo tako može izaći i na treća tržišta - kazao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina Mile Pejčić kaže da su planovi tek u povoju i da je održan prvi sastanak.

- To je trenutno ideja, moramo vidjeti na koji način ćemo je realizovati, koliko je interesovanje za nju, sa kakvim carinskim barijerama se možemo susresti, koliki su troškovi transporta i slično. Ukoliko planovi budu realizovani, proizvođačima iz Semberije, ali i iz cijele RS će biti otvoreno novo značajno tržište - kazao je Pejčić.

Potpredsjednik Privredne komore RS i prvi čovjek njenog regionalnog odjeljenja u Bijeljini Mihajlo Vidić kazao je da su na sastanku ocijenili da je najefikasnije da budu osnovana dva preduzeća čije bi sjedište bilo u Semberiji i u Beogradu koja bi bila zadužena za otkup, transport i prodaju robe.

- Jedno preduzeće već postoji, a to je bijeljinski "Grad" koji gazduje kvantaškom pijacom. Potrebno je sada da bude formirano i jedno pravno lice sa sjedištem u "Veletržnici" u Beogradu - kazao je Vidić.

On je objasnio da bi na taj način bila olakšana komunikacija i prodaja.

- U Semberiji bi otkupljivali i grupisali robu, a zatim je transportovali u Beograd. Iz beogradske "Veletržnice" bi se distribucija vršila po Srbiji. Tamo bi i sabirali robu ukoliko bi bile potrebne veće količine za veća tržišta - istakao je Vidić.

Sastanku su prisustvovali i direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Mićo Živić.

"Veletržnica" Beograd

* Najveći subjekt za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji

* Ima najbolju lokaciju u regionu, odličnu povezanost autoputem sa najvažnijim distributivnim centrima i nalazi se pored međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla"

* Prostire se na površini od 18,5 hektara, godišnji promet robe je 120.000 tona, raspolaže sa 870 mjesta za kamionsku prodaju, a skladišni i poslovni prostor zauzima 3.000 kvadrata

* Na veletržnici se nalazi carinska ispostava i parking terminal za teretne kamione, a završetak radova na novoj hali za voće i povrće očekuje se do oktobra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana