Већина ствари говедарске фарме из Нове Тополе продата, ускоро исплате радницима

Милијана Латиновић
Већина ствари говедарске фарме из Нове Тополе продата, ускоро исплате радницима

Бањалука - На другој продаји заплијењене имовине Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе продата је већина заплијењених ствари, за које је понуђено око 200.000 марака, а колико ће новца лећи на судски депозит, биће познато у понедјељак када купцима истиче рок за уплату.

Јавна продаја имовине некадашње говедарске фарме прво је била заказана за 11. јануар. Предузеће за прераду дрвета “Аркадија компани” из Градишке понудило је тада 280.000 марака за пелетару и остале машине које су заплијењене у “Фармланду, али је лицитација одгођена за крај мјесеца јер је једна фирма уложила жалбу тврдећи да је она власник пелетаре.

Адвокат Мирослава Дринић, која заступа 55 бивших радника “Фармланда”, рекла је у петак за “Глас Српске” да суд још није одлучио у вези са приговором трећег лица које је жалбом осујетило намјеру предузећа из Градишке.

- С обзиром на то да бивши радници предуго чекају измирење дугова, тражили смо од суда да нам ипак дозволи да одржимо лицитацију за оне ствари које нису спорне, а да се са продајом пелетаре сачека одлука суда. Већина ствари је продата. Купци су углавном из Приједора, Бањалуке, Градишке и Котор Вароша и излицитирали су око 200.000 КМ. Нема смисла да радници више чекају оно што им по закону припада. На депозиту суда тренутно имамо 91.000 КМ и након уплата од друге продаје иду исплате радницима сразмјерно њиховом потраживању - рекла је Дринићева.

Она је нагласила да не очекује да ће сав излицитирани износ бити уплаћен, јер има и оних који су већ одустали од куповине.

“Фармланд” радницима дугује око 300.000 марака на име неисплаћених плата, а осим тога, запосленима нису уплаћивани ни доприноси па не могу ни у пензију. Радници су 2017. добили судски спор против “Фармланда”, али још ништа нису успјели да наплате, а сва имовина некадашњег гиганта је под хипотеком. Они су у пратњи адвоката и судске полиције 31. октобра прошле године први пут ушли у предузеће и пописали машине које су затекли на фарми, а 4. децембра су пописали и имовину коју су затекли у управној згради и гаражама у кругу фарме.

“Фармланду” су још 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза.

Пелетара

Мирослава Дринић истиче да очекује да ће суд веома брзо донијети коначну одлуку у вези са власништвом над пелетаром.

- Не би требало да тај процес траје дуже од десетак дана. Након одлуке судије знаћемо на чему смо, да ли је приговор трећег лица оправдан или ће ипак заинтересована фирма из Градишке купити пелетару за своје потребе - рекла је Дринићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана