Већи ПДВ отвара пут за раст плата

Свјетлана Шурлан
Већи ПДВ отвара пут за раст плата

Бањалука - Дуговања Фонда здравственог осигурања РС привредницима за рефундирање накнаде за боловања биће измирена до 30. јуна из редовних прихода, а не издавањем обвезница како је раније најављено, а послодавци су предложили да буде повећан ПДВ како би били смањени намети на плате што би довело и до њиховог раста.

Истакнуто је то након јучерашње конститутивне сједнице одбора Владе и Уније удружења послодаваца РС који ће пратити реализацију мјера из меморандума о заједничким политикама закљученог у децембру прошле године. Тим документом су предвиђене мјере за опоравак привреде, фискалну консолидацију и реформу јавног сектора.

Потпредсједница Владе РС Сребренка Голић казала је да је већина мјера дефинисана и акционим планом рада Владе за прво тромјесечје ове године.

- Прописане мјере су углавном реализоване, а одбор ће дати допринос њиховој реализацији у договореним роковима. Влада је посвећена реализацији меморандума с циљем да оснажимо и растеретимо привреду, побољшамо положај радника и послодаваца и да зауставимо одлазак квалификоване радне снаге - истакла је Голићева.

Додала је да је усвојен Закон о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама што је био захтјев привредника и Акциони план запошљавања путем којег ће субвенционисати запошљавање.

- Разматрали смо и спровођење закона и инспекцијски и надзор Пореске управе. Предложићемо Влади да изабере нови одбор за праћење пореских питања јер је ранијем истекао мандат и да у координационо тијело за инспекцијски надзор поред министара буду именовани и представници Привредне коморе и Уније удружења послодаваца - нагласила је Голићева.

Предсједник Уније Драгутин Шкребић рекао је да је највећи дио мјера прописаних меморандумом за први квартал реализован, а да је у току испуњавање преосталих задатака.

- Ускоро ћемо потписати протокол којим се Фонд здравства обавезује да до 30. јуна ове године измири девет милиона КМ дуга привреди на основу рефундирања накнаде боловања. Од тог износа око четири милиона КМ биће компензирано. Пошто је повећан прилив у буџет одустало се од измирења дуга путем емисије обвезница - истакао је Шкребић.

Додао је да привреда највише инсистира на смањењу пореза и доприноса на плате.

- До краја године очекујем доношење закона о пореском растерећењу како би био примјењиван од почетка идуће године. Озбиљнија реформа на том плану може се очекивати идуће године само ако дође до повећања ПДВ-а. Сви су се у реформској агенди обавезали за благо повећање ПДВ-а и ако би то било за два одсто, то би омогућило смањење стопе пореза и доприноса на ниво прије свјетске економске кризе када је износила 52 одсто на нето износ. Све то требало би да прати значајније повећање плата - казао је Шкребић.

Говорећи о захтјеву Савеза синдиката РС да буде потписан општи колективни уговор, Шкребић је истакао да ће то бити учињено када се синдикат одрекне стечених права јер послодавци заговарају да се плаћа рад.

Пракса за ученике

Што се тиче мјера које је неопходно провести у области школства, Драгутин Шкребић је подсјетио да је у процедури доношење правилника о начину образовања ученика код послодаваца.

- Спремни смо да пропагирамо занимања за која постоји отворен пут за запослење након школовања, да ученици дођу у предузећа, да имају накнаде за праксу, али да не плаћамо порезе и доприносе на те накнаде - каже Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана