Varufakis: Neću imati milosti

Tanjug
Varufakis: Neću imati milosti

Atina - Grčki ministar finansija Janis Varufakis obećao je da "neće imati milosti" u borbi protiv utaje poreza.

To je jedna od mjera koje ljevičarska grčka vlada sprovodi u pokušaju da dovede u red svoje finansije i izbjegne potrebu da traži treći paket pomoći.

"Nas interesuju oni koji imaju novac, ali nikad nisu plaćali porez. Oni su naša meta i prema njima nećemo imati milosti", izjavio je Varufakis za televizijsku stanicu "Skaj", prenijela je agencija AFP.

"Dio je naše patriotske dužnosti da plaćamo poreze", istakao je on i dodao da je jedna od predviđenih mjera naplata jednokratnog poreza na bogatstvo.

"Odlučni smo da izbalansiramo naš budžet. Ako budem morao da uvedem vanredne poreze, to ću i učiniti, ali će on pogoditi samo one koji mogu da ga plate. Nećemo uzimati novac od ljudi koji jedva preživljavaju", istakao je Varufakis.

Stranka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Siriza je prošlog mjeseca dobila izbore na osnovu obećanja da će ukinuti bolne mjere štednje, uvedene u zamjenu za dva paketa pomoći koje su Grčkoj 2010. i 2012. odobrili međunarodni kreditori, u ukupnoj vrednosti od 240 milijardi evra.

Cipras je sinoć negirao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket međunarodne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana