Увозне олакшице подижу привреди конкурентност

Жељка Домазет
Увозне олакшице подижу привреди конкурентност

Сарајево - Домаћи привредници ускоро би требало да добију олакшице при увозу машина и опреме и репроматеријала како би била побољшана њихова конкурентност.

Привредници ће бити ослобођени плаћања увозних царина на машине и опрему која се не производи у БиХ, а намијењена је за модернизацију и развој домаћих предузећа. Предузећима ће бити дата и могућност да приликом изнајмљивања машина од страних партнера као средство обезбјеђења користе мјенице умјесто банковних гаранција, које су их коштале око десет милиона КМ годишње.

Олакшице привреди биле су главна тема јучерашњег састанка министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића са директором Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Миром Џакулом и предсједником Спољнотрговинске коморе БиХ Бруном Бојићем.

- Привредници би ове бенефите требало да користе након што ова акта прво усвоји Управни одбор УИО, а затим и Савјет министара БиХ. То би требало да се догоди најкасније за два мјесеца. Привредницима ће бити омогућене уштеде и пружена помоћ како би били конкурентни у односу на окружење - рекао је Шаровић.

Џакула је истакао да је УИО партнер са царинским и пореским обвезницима и да је дужност свих да омогуће привредницима да послују транспарентно и ефикасно како би се могли борити са конкуренцијом.

- Када је ријеч о коришћењу трасиране мјенице као средства осигурања плаћања за увоз калупа и других машина, већ је упућен акт Управном одбору УИО за који чланови овог одбора имају разумијевање. Надам се да ће на некој од наредних сједница Управни одбор УИО усвојити тај акт, а касније је то потврђено на сједници Савјета министара - рекао је Џакула и додао да је ова олакшица већ примијењена код лон-послова.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да ће најављене олакшице привредницима много значити.

- Увођењем мјеница биће растерећено њихово пословање, односно имаће могућност да запосле нове раднике. Ова акта потребно је што боље дефинисати како би била спријечена било каква злоупотреба - рекао је Бојић.

Олакшице

*Привредници ће бити ослобођени плаћања увозних царина на машине и опрему која се не производи у БиХ, а намијењена је за модернизацију и развој домаћих предузећа.

*Предузећима ће бити дата могућност да приликом изнајмљивања машина од страних партнера као средство обезбјеђења користе мјенице умјесто банковних гаранција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана