Увоз злата дупло већи

Милијана Латиновић
Увоз злата дупло већи

Бањалука - Да за поједине становнике БиХ нема кризе свједочи податак да су у прва три мјесеца ове године увезени злато и драгуљарски предмети вриједни 3,41 милион марака, што је дупло више него у истом периоду лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у истом периоду растао је и извоз племенитих метала, али нешто слабијим темпом. У периоду од јануара до краја марта ове године у БиХ је увезено злато и драгуљарски предмети од племенитих метала у вриједности од 3,41 милион марака, што је за скоро 1,8 милиона марака више у односу на исти период 2018. године.

У истом периоду БиХ је на инострана тржишта пласирала злато и драгуљарске предмете у вриједности од 3,6 милиона марака, што је за око 600.000 КМ више у односу на прва три мјесеца прошле године.

- Највише је увезено драгуљарских предмета, а извезено отпада и поломљених предмета од племенитих метала - навели су у УИО БиХ.

Економиста Зоран Павловић истиче да на домаће тржиште углавном стиже накит примамљив онима са нешто дубљим џепом, те да с тога не чуди раст увоза злата и драгуљарских предмета.

- Они који имају добре плате и енормно висока мјесечна примања у ситуацији су да могу да пазаре скупе предмете. Нажалост, јаз у друштву је све већи, средњи сталеж се одавно изгубио, а то потврђују и ови подаци. Пореска политика није довољно добро осмишљена јер се по истом принципу опорезује и храна за сиромашне и скупи предмети које углавном купују само богати - рекао је Павловић.

Додао је да становници у куповини злата виде и један облик штедње.

- Морамо бити свјесни да живимо у друштву у којем је веома мало могућности за улагања, берза је “мртва”, а новац који имају људи често улажу у куповину вриједних предмета који су увијек на цијени - појаснио је Павловић.

Коментаришући чињеницу да је БиХ у прва три мјесеца на инострано тржиште пласирала највише поломљених предмета од племенитих метала, Павловић каже да домаћи златари и даље имају пуне руке посла када је ријеч о откупу злата.

- Становништво продаје “успомене” како би допунило буџет. Домаћи златари углавном само тргују племенитим металима, ријетки су они који се баве обрадом и израдом накита - рекао је Павловић и нагласио да раст увоза злата и предмета од племенитих метала очекује и у идућим мјесецима.

Платина

Подаци УИО БиХ показују да у прва три мјесеца ове и прошле године уопште није било увоза ни извоза платине. У том периоду није било увоза нити извоза предмета од сребра и злата пресвучених платином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана