Uvoz mlijeka pao 29 odsto

Anita Janković Rečević
Uvoz mlijeka pao 29 odsto

Banjaluka - Uvoz mlijeka u RS smanjen je u prvoj polovini ove godine za 28,98 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je pokazatelj da se domaći mljekari uspješno odupiru konkurenciji iz Evropske unije.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je bilans uvoza i izvoza mlijeka u prvom polugodištu veoma zadovoljavajući uprkos negativnim očekivanjima od stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU od 1. februara ove godine.

- Rezultati pokazuju da je, bar kad je u pitanju Srpska, bio neopravdan strah mljekara da će nakon stupanja na snagu adaptiranog SSP-a doći do rasta uvoza mlijeka - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Vrijednost uvezenog mlijeka u RS u prvom polugodištu iznosila je 4,06 miliona KM, dok je u istom periodu godinu ranije vrijedio 5,72 miliona KM. Uvoz mlijeka u FBiH je porastao sa 54,64 miliona u prvih šest mjeseci prošle na ovogodišnjih 61,57 miliona maraka.

- Podaci pokazuju da FBiH ostvaruje enorman uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u odnosu na RS i čak 94 odsto uvoza pomenutih proizvoda završi u FBiH - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Istovremeno, izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz RS konstantno raste. U prvoj polovini ove godine Srpska je ostvarila izvoz u vrijednosti od 10,04 miliona, dok je u istom lanjskom periodu on vrijedio 8,03 miliona maraka.

- U prvom polugodištu izvoz mlijeka iz RS je na godišnjem nivou porastao za oko 25 odsto. Za razliku od uvoza, pozitivne rezultate u oblasti izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina bilježi i FBiH - istakao je Macanović.

Struktura razmjene u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda je, međutim, veoma nepovoljna.

- BiH izvozi najviše sirovinu, odnosno sirovo mlijeko, dok uvozimo uglavnom sireve i mliječne prerađevine. Uvoz sireva, odnosno proizvoda više tehnološke faze, poput namaza i ostalih proizvoda čini više od 50 odsto uvezenih mliječnih proizvoda - kaže načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS Mladen Stojanović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da su podaci o rastu izvoza i padu uvoza ohrabrujući za farmere, jer su garant da će prerađivači otkupiti sve količine mlijeka koje proizvedu.

- Proizvodnja mlijeka u RS je u blagom rastu uprkos manjem broju farmera, a do povećanja izvoza je došlo jer smo uspostavili bolji kvalitet. Opstanak u mljekarskom sektoru je zagarantovan samo povećanjem kvaliteta i količine proizvedenog mlijeka, a to se postiže uvođenjem novih tehnologija i nove genetike na farme - kaže Nikolić i dodaje da uz primjenu najnovijih tehnologija nema bojazni da će kvalitet našeg mlijeka biti lošiji nego u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana