Увоз гуши прерађиваче

Жељка Кокот
Увоз гуши прерађиваче

Бањалука - Увоз и извоз који ове године остварује прерађивачка индустрија БиХ расли су једнаким темпом од 2,8 одсто, али је проблем што је увоз и даље много већи од извоза.

Прерађивачка индустрија мало-помало поправља учинак, а домаћи произвођачи освајају све већи број страних тржишта. Ипак, проблем свих прерађивача је слаба заштита домаћег тржишта јер у БиХ неконтролисано улази велика количина производа које и сами можемо произвести. Због тога и дефицит гране која чини окосницу индустрије износи 3,722 милијарде КМ, а како ствари стоје, тешко се може очекивати да би у скоријем периоду вишегодишњи минус могао бити анулиран или сведен на прихватљивији ниво.

Подаци Агенције за статистику БиХ показују да је у првих осам мјесеци БиХ извезла прерађевине вриједне 5,473 милијарде КМ. Увоз производа прерађивачке индустрије истовремено је био тежак 9,195 милијарди КМ.

Највећи раст извоза од 21,2 одсто остварили су произвођачи металних производа, а слиједи хемијски сектор који је повећао експорт за 15,2 одсто. Ништа лошији нису били ни произвођачи намјештаја, који су на страна тржишта испоручили 9,1 одсто више артикала, односно произвођачи прехрамбених производа, који су поправили учинак за 5,7 одсто. Пад извоза од 21,2 одсто забиљежили су произвођачи базних метала, док је сектор производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом подбацио за 7,1 одсто.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић сматра да домаћи потрошачи сносе велики дио кривице за дефицит у спољнотрговинском билансу.

- Морамо у много већој мјери користити домаће производе који су квалитетни и одговарају свим свјетским стандардима. Само окретањем ка домаћим производима можемо повећати запосленост и привредни раст. Робовање трендовима и куповина стране робе, која је по мишљењу већине наших становника боља од домаће, довели су нас до ситуације да не можемо покрити увоз извозом домаћих производа - каже Бојић и додаје да наши производи нису подједнако добро упаковани и маркетиншки испраћени, али су сасвим сигурно квалитетнији од увозних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана