Uručena priznanja zaslužnim privrednim društvima Područne privredne komore Banjaluka

Srna
Uručena priznanja zaslužnim privrednim društvima Područne privredne komore Banjaluka

Banjaluka - Predstavnici Područne privredne komore Banjaluka večeras su na svečanoj akademiji povodom 115 godina postojanja uručili priznanja i plakete zaslužnim privrednim društvima i pojedincima sa ovog područja.

Priznanja u kategoriji preduzeća starijih od 115 godina dobili su "Nova dipo" iz Podgradaca, "Banjalučka pivara", Hotel "Bosna", Fabrika duvana Banjaluka i "Kozaradrvo" iz Kozarske Dubice.

Priznanja u kategoriji preduzeća koja slave 50 i više godina od osnivanja dobili su "Proterm" i "Sana linea" iz Kostajnice, banjalučka Tržnica, "Novi Jelšingrad", "Elektrokrajina" i "Vitaminka", prijedorska "Bosnamontaža", te Radio Republike Srpske.

Nagrade za poseban doprinos radu Područne privredne komore Banjaluka, te razvoju ovdašnje privrede i društva dobili su "Arselor Mital" Prijedor, "Elnos grupa", Hemijska prerada kukuruza iz Kozarske Dubice, "Hemofarm" Banjaluka, "Integral inženjering" iz Laktaša, te "Komerc-mali" i "Topling" iz Prnjavora.

Plakete u ovoj kategoriji su dobili i "Lanako" Banjaluka, laktaški "Marbo", "Mira" iz Prijedora, "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica, "M:tel" Banjaluka, banjalučki "Nestro petrol", "Perutnina Ptuj" Srbac, "Rapić" iz Gradiške, "R-S silikon" iz Mrkonjić Grada, "Tri best" Banjaluka, Fabrika obuće "Bema" Banjaluka, Fabrika obuće "Sportek" Prnjavor, Fabrika papira "SHP celeks" Banjaluka, te "Venera" i "Vodovod" iz Banjaluke.

Priznanja u kategoriji pojedinaca koji su dali značajan doprinos promociji banjalučke privrede i povezivanju domaćih sa stranim preduzećima dobili su Duško Kovačević, Kristof Mašar iz Francuske i Stanislav Lunievski iz Poljske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je u obraćanju rekao da je značaj Područne privredne komore Banjaluka veliki za društveno-ekonomski razvoj ovog područja, ali i šire.

"Privreda ove regije ostvaruje najveće finansijske vrijednosti u ekonomskom sistemu Srpske. Vlada nastoji da podstiče i pomaže privrednike u Srpskoj, a ova komora je jedan od sjajnih primjera privrednog organizovanja s ciljem stvaranja boljih privrednih rezultata. Područna privredna komora Banjaluka znači mnogo za privredni život Srpske", istakao je Đokić.

On je rekao da je Srpska, zahvaljujući privrednicima, ostvarila rast BDP-a od 3,5 odsto, a očekuje se i rekordno povećanje broja zaposlenih.

"Svake godine partneri Vlade, prilikom pravljenja ekonomske politike, su predstavnici Privredne komore Srpske, sve njene asocijacije, ali i asocijacije privrednika. Tako će i ostati, jer želimo da saradnjom sa privrednicima ostvarujemo ekonomski rast Srpske", naglasio je Đokić.

Kada je riječ o stopama opterećenja privrede, Đokić je rekao da Vlada želi da partnerski o tome razgovara sa privrednicima, a u korist investicija i ekonomskog razvoja Republike Srpske.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da ova komora u svakom trenutku promoviše lokalne privredne potencijale, te da je postala ozbiljna institucija i važan partner u regionu i Evropi.

"Imamo 5.500 članova, ostvarujemo više od 10,8 milijardi KM poslovnih prihoda, zapošljavamo više od 84.000 radnika i ostvarujemo izvoz od oko 1,8 milijardi KM", rekao je Račić i dodao da je ova komora najstarija u BiH.

On smatra da u budućnosti treba definisati vlastitu strategiju ekonomskog razvoja kako bi se ovdašnji ekonomski prostor učinio naprednijim po mnogim pitanjima, među kojima su efikasnije upravljanje resursima, povećanje konkurentnosti, podizanje nivoa preduzetništva i obrazovanja, ali i efikasnosti javne uprave.

Čestitku Područnoj privrednoj komori Banjaluka uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izrazivši, između ostalog, nadu da će ova organizacija nastaviti rad na unapređenju poslovanja članova ove komore.

Svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici zajedničkih institucija BiH i druge značajne ličnosti iz javnog, političkog, diplomatskog i privrednog života Banjaluke, Srpske i BiH.

U Banjaluci je 1902. godine osnovano Obrtno društvo sa 120 članova, što je bio početak privrednog organizovanja na ovom području. Zakonom o osnivanju Trgovačko-obrtničke komore iz 1909. godine prvi put je uređeno organizovanje Komore kao javno-pravne ustanove u BiH. Zakonom o osnivanju jedinstvenih privrednih komora iz 1962. konstituisana je privredna komora, kao komora opšteg tipa u kojoj su ravnopravno zastupljene sve oblasti i grane privrede.

Područna privredna komora Banjaluka je dio komorskog sistema Srpske i organizovana je na evropskoj tradiciji i modelu austrijske i njemačke komore kao komora takozvanog kontinentalnog tipa s obaveznim članstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana