Уручена признања заслужним привредним друштвима Подручне привредне коморе Бањалука

Срна
Уручена признања заслужним привредним друштвима Подручне привредне коморе Бањалука

Бањалука - Представници Подручне привредне коморе Бањалука вечерас су на свечаној академији поводом 115 година постојања уручили признања и плакете заслужним привредним друштвима и појединцима са овог подручја.

Признања у категорији предузећа старијих од 115 година добили су "Нова дипо" из Подградаца, "Бањалучка пивара", Хотел "Босна", Фабрика дувана Бањалука и "Козарадрво" из Козарске Дубице.

Признања у категорији предузећа која славе 50 и више година од оснивања добили су "Протерм" и "Сана линеа" из Костајнице, бањалучка Тржница, "Нови Јелшинград", "Електрокрајина" и "Витаминка", приједорска "Боснамонтажа", те Радио Републике Српске.

Награде за посебан допринос раду Подручне привредне коморе Бањалука, те развоју овдашње привреде и друштва добили су "Арселор Митал" Приједор, "Елнос група", Хемијска прерада кукуруза из Козарске Дубице, "Хемофарм" Бањалука, "Интеграл инжењеринг" из Лакташа, те "Комерц-мали" и "Топлинг" из Прњавора.

Плакете у овој категорији су добили и "Ланако" Бањалука, лакташки "Марбо", "Мира" из Приједора, "Млијекопродукт" Козарска Дубица, "М:тел" Бањалука, бањалучки "Нестро петрол", "Перутнина Птуј" Србац, "Рапић" из Градишке, "Р-С силикон" из Мркоњић Града, "Три бест" Бањалука, Фабрика обуће "Бема" Бањалука, Фабрика обуће "Спортек" Прњавор, Фабрика папира "СХП целекс" Бањалука, те "Венера" и "Водовод" из Бањалуке.

Признања у категорији појединаца који су дали значајан допринос промоцији бањалучке привреде и повезивању домаћих са страним предузећима добили су Душко Ковачевић, Кристоф Машар из Француске и Станислав Луниевски из Пољске.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је у обраћању рекао да је значај Подручне привредне коморе Бањалука велики за друштвено-економски развој овог подручја, али и шире.

"Привреда ове регије остварује највеће финансијске вриједности у економском систему Српске. Влада настоји да подстиче и помаже привреднике у Српској, а ова комора је један од сјајних примјера привредног организовања с циљем стварања бољих привредних резултата. Подручна привредна комора Бањалука значи много за привредни живот Српске", истакао је Ђокић.

Он је рекао да је Српска, захваљујући привредницима, остварила раст БДП-а од 3,5 одсто, а очекује се и рекордно повећање броја запослених.

"Сваке године партнери Владе, приликом прављења економске политике, су представници Привредне коморе Српске, све њене асоцијације, али и асоцијације привредника. Тако ће и остати, јер желимо да сарадњом са привредницима остварујемо економски раст Српске", нагласио је Ђокић.

Када је ријеч о стопама оптерећења привреде, Ђокић је рекао да Влада жели да партнерски о томе разговара са привредницима, а у корист инвестиција и економског развоја Републике Српске.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је да ова комора у сваком тренутку промовише локалне привредне потенцијале, те да је постала озбиљна институција и важан партнер у региону и Европи.

"Имамо 5.500 чланова, остварујемо више од 10,8 милијарди КМ пословних прихода, запошљавамо више од 84.000 радника и остварујемо извоз од око 1,8 милијарди КМ", рекао је Рачић и додао да је ова комора најстарија у БиХ.

Он сматра да у будућности треба дефинисати властиту стратегију економског развоја како би се овдашњи економски простор учинио напреднијим по многим питањима, међу којима су ефикасније управљање ресурсима, повећање конкурентности, подизање нивоа предузетништва и образовања, али и ефикасности јавне управе.

Честитку Подручној привредној комори Бањалука упутио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, изразивши, између осталог, наду да ће ова организација наставити рад на унапређењу пословања чланова ове коморе.

Свечаној академији у Културном центру Бански двор присуствовали су министри у Влади Републике Српске, представници заједничких институција БиХ и друге значајне личности из јавног, политичког, дипломатског и привредног живота Бањалуке, Српске и БиХ.

У Бањалуци је 1902. године основано Обртно друштво са 120 чланова, што је био почетак привредног организовања на овом подручју. Законом о оснивању Трговачко-обртничке коморе из 1909. године први пут је уређено организовање Коморе као јавно-правне установе у БиХ. Законом о оснивању јединствених привредних комора из 1962. конституисана је привредна комора, као комора општег типа у којој су равноправно заступљене све области и гране привреде.

Подручна привредна комора Бањалука је дио коморског система Српске и организована је на европској традицији и моделу аустријске и њемачке коморе као комора такозваног континенталног типа с обавезним чланством.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана