“Унис” корак ближе стечају

Милијана Латиновић
“Унис” корак ближе стечају

Бањалука - Фабрика цијеви “Унис” из Дервенте корак је ближе стечају, а коначну одлуку донијеће Окружни привредни суд Добој након што буде утврђено да ли предузеће има дугове веће од капитала и јесу ли рачуни блокирани дуже од 60 дана, што су неки од предуслова за покретање стечајног поступка.

 

 

 

Приједлог за покретање стечаја у некадашњем дервентском гиганту доставила је Нова банка Бањалука, а у добојској правосудној институцији наводе за “Глас Српске” да су донијели одлуку о покретању претходног стечајног поступка над дужником, “Унисом”.

- Да ли ће и када стечај бити отворен суд ће одлучити након спроведеног претходног поступка и утврђивања да ли постоје услови за отварање стечајног поступка - навели су у Окружном привредном суду.

Адвокат који заступа раднике овог предузећа Драган Толимир истиче за “Глас Српске” да је ситуација у “Унису” кристално јасна и да очекује да ће, уколико све буде како треба, стечај бити отворен већ за неколико мјесеци.

- Рачуни у предузећу блокирани су годинама. “Унис” испуњава све услове за стечај јер да није тако не би могао бити покренут ни поступак реструктурирања предузећа, који очигледно није успио. Банка која је доставила захтјев за стечај има обезбијеђена потраживања, а имају и радници. Ништа није спорно - тврди Толимир.

Предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић каже да радници очекују да ће се клупко коначно почети одмотавати.

- Изгубили смо много времена надајући се и вјерујући у празна обећања власника предузећа. Та одлука суда нам је колико-толико вратила наду да ће нашим проблемима доћи крај. Ми знамо да услови за стечај постоје, чекамо само да поступак буде отворен - казала је Миланковићева и подсјетила да радници ни марку нису добили од јула прошле године.

Већински власник “Униса” Горан Томић рекао је да одлуку суда још није добио те да то не жели да коментарише.

- Банка је поднијела захтјев за стечај иако смо ми били на прагу реализације милионског пројекта са руским “Магнетогорском”. Нажалост, пошто нисмо имали подршку, све је пропало и руски партнер враћа репроматеријал који је већ стигао код нас. Такав пројекат се у идућих неколико деценија сигурно неће поновити у Српској - рекао је Томић и додао да ће и даље настојати да нађе рјешење за ситуацију у “Унису”.

Штрајк

Радослава Миланковић истакла је да радници “Униса” који су одавно стекли услове за пензију већ 15 дана штрајкују на капији предузећа.

- Међу њима има оних који су рјешења добили још прије годину и по дана, али шта вриједи кад послодавац није измирио обавезе - рекла је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана