Улагања вјетар у леђа привреди

Милијана Латиновић
Улагања вјетар у леђа привреди

Бањалука - Већина мјера за унапређење привредног амбијента о којима су се лани договорили Влада РС и пословна заједница је реализована, а подстицање већег обима инвестиција и стварање новог производа омогућиће даљи развој привреде.

Истакнуто је то у петак на конференцији “Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године - дијалог за будућност”, коју су у Бањалуци организовали Влада РС, Унија удружења послодаваца и Привредна комора.

Предсједник РС Милорад Додик изразио је задовољство због успјешног дијалога пословне заједнице и јавног сектора.

Нагласио је да је Српска рано остала без банкарског система, што је створило додатни проблем за привреду, која у банкама које послују овдје плаћа каматне стопе од четири до пет одсто, а негдје и више.

- У свијету је за развојне пројекте предвиђена нулта каматна стопа - рекао је Додик и нагласио да је Српска данас у 16. кварталу у којем има раст домаћег производа, а повећава се и број запослених, док покривеност увоза извозом износи 75 одсто. Он је додао да Инвестиционо-развојна банка РС може да помогне развоју привреде.

- Формирање ИРБ-а било је добра ствар за економију, јер је 600 милиона КМ стављено на располагање, а данас је њен протфолио виши од милијарду КМ - рекао је Додик.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да треба да буде настављено са растерећењем привреде, те да у кратком року најнижа плата мора износити 500 КМ, а просјечна 1.000 КМ.

- Реализовано је 75 одсто мјера које смо дефинисали са пословном заједницом у Меморандуму о заједничким политикама, а преостале обавезе би требало да буду завршене до краја године - истакла је Цвијановићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић навео је да је повећањем неопорезивог дијела дохотка привреди учињена уштеда од око 62 милиона КМ, а радницима су повећане плате.

- Треба мијењати слику о БиХ као земљи која је са становишта бизниса означена као неуређено и нестабилно подручје, јер има много заинтересованих и домаћих и иностраних инвеститора - истакао је Ђокић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да је крајње вријеме да се престану плаћати паузе радницима.

- Законом је регулисана радна седмица од 40 часова, од којих се два и по сата не ради и када се прерачуна, то је 6,7 одсто. Предлажемо да се за толико повећају плате, а да се паузе користе, али не плаћају. Паузе на годишњем нивоу коштају 180 милиона КМ - рекао је Ђурић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да је повећање плата могуће само на реалним основама.

- Плате можемо повећати смањењем јавне потрошње, пореза и доприноса, увођењем нових технологија и повећањем продуктивности - рекао је Шкребић и додао да људи не одлазе само због висине плата, већ и нестабилне политичке ситуације на нивоу БиХ која утиче на привреду.

Празници

На конференцији је истакнуто да је потребно размислити и о смањењу броја празничних дана.

- Велики је број празничних дана, а један дан празника у нето износу са садашњим просјечним платама кошта 10,3 милиона КМ - рекао је Борко Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана