Укупан обим размјене 4,59 милијарди долара, суфицит Српске са земљама ЕУ

Срна
Укупан обим размјене 4,59 милијарди долара, суфицит Српске са земљама ЕУ

Бањалука - Република Српска је за десет мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске рамјене са иностранством од 4,59 милијарди долара, покривеност увоза извозом била је 70,6 одсто, а са земљама ЕУ остварен је суфицит, подаци су Републичког завода за статистику.

У посматраном периоду вриједност увоза била је 2,69 милијарди долара, а извоза била је 1,9 милијарди долара.


Вриједност извоза за десет мјесеци ове године већи је за 16,7 одсто, а за исти проценат се повећала и вриједност увоза у односу на исти период прошле године.

Најзначајнији спољнотрговински партнери Српској били су Србија, са укупним обимом спољнотрговинске размјене од око 684 милиона долара, Италија са 584,34 милиона долара, те Њемачка, са којом је остварена спољнотрговинска размјена око 396 милиона долара.

Посматрано према економским групацијама земаља, Српска је за десет мјесеци ове године на тржишта земаља ЕУ остварила укупан извоз робе у вриједности око 1,4 милијарде долара, док је вриједност увоза била 1,33 милијарде долара.

Вриједност извоза на подручје Уније за десет мјесеци ове године већа је за 17,8 одсто, а увоза је већа за 16,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да се, према садашњим и ранијим индикаторима пословања, као и према прогнозама Европске комисије и Евростата, и у наредном средњорочном периоду може очекивати наставак тренда раста спољнотрговинског пословања Српске са ЕУ, најзначајнијим спољнотрговинским партнером.

“Према пројекцијама међународних институција, биће настављен тренд раста свјетске економије, што ће имати позитивне импликације и на овај регион”, навела је Стојадиновићева.

ЕУ је у просјеку у прошлој години остварила раст од 2,7 одсто и то ће, додала је она, бити настављено и у овој години, али и наредном периоду, те довести до наставка тренда раста тражње у тој групацији земаља.

Стојадиновићева је додала да ће тај наставак раста тражње у ЕУ имати и даље позитивне ефекте на спољнотрговинско пословање Републике Српске и на могућност даљег остваривања суфицита у пословању са Унијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана