Угрожен извоз БиХ у Украјину

nezavisne.com
Угрожен извоз БиХ у Украјину

Бањалука - Уколико у Украјини дође до веће ескалације немира, може се очекивати и смањење извоза бх. робе, услуга превоза као и извођења грађевинских радова у тој држави, потврдили су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Укупна спољнотрговинска размјена између БиХ и Украјине лани је била "тежа" од 40 милиона марака, а стручњаци упозоравају да нестабилност на било којем простору за посљедицу може имати поремећаје на тржишту, који се, како истичу надлежни, обично рефлектују на смањење спољнотрговинског пословања, као и на инвестицијске пројекте.

"У прошлој години БиХ је у Украјину извезла робу у вриједности 21.182.018 КМ, док је у 2012. години извоз у ту државу износио 19.724.182 марака", наглашава Тарик Ковач, стручни сарадник за тржишне информације у Агенцији за промоцију извоза Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према његовим ријечима, у структури извоза робе из БиХ у Украјину у прошлој години скоро 50 одсто је ријеч о извозу лијекова, који је био "тежак" 10 милиона марака.

"Додатних 40 одсто односи се на нафтне деривате-уља, у износу од 8,76 милиона марака. Међу осталим извозним производима у истој години се налазе обућа, дијелови за машине, производи од алуминија и електрична опрема", каже Ковач.

Он истиче да су и 2012. године из БиХ у Украјину највише извожени лијекови, нафтни деривати - уља, те обућа, али су на списку били чак и и хладњаци, као и бродске дизалице.

Тешко очекивати да ће се у Украјини наставити нормална привредна активност

Да бх. фирме, које су оријентисане ка извозу према Украјини, немају разлога за оптимизам, слаже се и Мурис Чичић, професор Економског факултета у Сарајеву.

"Наравно да ситуација у Украјни може утицати на извоз. Очигледно се ради о великој опасности да ће те фирме изгубити тржиште. Постоји велика шанса да тамо више ништа не функционише, јер су проблеми присутни не само на Криму, већ и у више других тачака. Тешко је очекивати да ће се тамо наставити нормална привредна активност", истиче Чичић.

Овај професор подсјећа да у Украјини има и радника из БиХ, првенствено грађевинаца.

"Ја знам да ми имамо грађевинара који су у Украјини, од којих су неки и у Криму, али ће они вјероватно тамо наставити радити", каже Чичић.

Слично истиче и Милош Тодоровић, члан Удружења економиста РС - СЊОТ, који оцјењује да ће у Украјини, ако ситуација настави тећи овим током, бити несигурно инвестирати.

"Ево, већ неке банке су затвориле своје фирме у Украјини. Они који планирају радити тамо, не би требало да то чине сада, јер ће пословање бити отежано. У економском смислу, заиста је проблематична ситуација за фирме које тамо послују", наглашава Тодоровић.

Осим што у Украјину извозимо, значајан је за нас и увоз из те државе. Прошле године, према званичним подацима, из Украјине у БиХ је увезена роба вриједна близу 19 милиона марака.

Када је о врсти робе ријеч, у највећим количинама нам из Украјине стижу, између осталог, камени угаљ, кокс, кромпир, али и неки орашасти плодови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана