У завршној фази преговори о наставку изградње коридора Пет це

Срна
У завршној фази преговори о наставку изградње коридора Пет це

Добој - Преговори са приватним партнерима о наставку изградње коридора "Пет це" кроз Републику Српску у завршној су фази како би у прољеће почела експропријација земљишта, након чега би у току године могла бити уговорена изградња прве дионице аутопута Добој - Вукосавље, изјавио је данас у Добоју директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић.

Топић је рекао да ће изградња аутопута од Добоја до Вукосавља у дужини од око 46 километара бити уговарана у фазама.

"Прва фаза обухватиће наставак радова на мосту преко ријеке Босне у Јоховцу, изградњу петље у Товири те кракова према југу, односно Добоја и на сјевер према Подновљу", истакао је Топић.

Према његовим ријечима, у другој фази било би рјешавано питање дионице од Подновља према сјеверу до Вукосавља, те спој који се већ гради од Оџака према Свилају.

"Мост који је у склопу аутопута Бањалука - Добој већ је прешао на другу страну ријеке Босне и до краја наредне године треба да буде завршен", рекао је Топић током презентације "Нацрта главног пројекта повезивања аутопута Бањалука - Добој и аутопута на коридору жПет цеж, интеррегионално чвориште у Добоју - аспект заштите од поплава".

Он је навео да се, у оквиру фазе израде главног пројекта интеррегионалног чворишта у Товири, са посебном пажњом приступило пројектовању регулације локалних водотока Лукавице и Грапске с циљем заштите од плављања пољопривредног земљишта и добојских насеља Товира, Васиљевићи и Бушлетић.

Пројектант Нацрта Зоран Тробок из сарајевске фирме "ТЗИ инжењеринг" рекао је да ће бити задовољени сви предвиђени прописи који регулишу ову област, што ће накнадно анализирати "Вода Српске".

Он је рекао да је улазак у подручје петље у три нивоа. "Без експропријације земљишта омогућени су прилази и приступи парцелама унутар подручја петље, осим саме основе аутопута", навео је Тробок.

Представници три добојске мјесне заједнице Грапска Горња и Доња, те Бушлетић, изразили су бојазан да предвиђени објекти на аутопуту који треба да спријече плављење њихових насеља и пољопривредног земљишта, нису квалитетно пројектовани.

Благоје Јосиповић и Бранко Јоксимовић сматрају да с обзиром на специфичности бујичних потока Лукавице и Грапске, пројектанти морају одрадити корекције када је ријеч о насипима, водопропустима и другим објектима.

Презентацији Нацрта пројекта присуствовали су и представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Јавне установе "Воде Српске", координатор за провођење пројекта "Аутопутеви на коридору 'Пет це' кроз БиХ" Намик Купусовић и други. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана