U zajedničko preduzeće sa japanskim Sankjom 4,8 miliona evra

Agencije
U zajedničko preduzeće sa japanskim Sankjom 4,8 miliona evra

Banjaluka - U kompaniju "Sankjo" Banjaluka, kao zajedničko preduzeće banjalučke "Poslovne zone" i japanske kompani

je "Sankjo" iz Nagoje. u prvoj godini biće investirano 4,8 miliona evra u proizvodnju automobilske opreme po japanskoj tehnologiji.

Vlada Republike Srpske odredila je preduzeće "Poslovnu zonu" Banjaluka za lokalnog partnera japanskom "Sankjou", a zajednička kompanija bi proizvodnju obavljala na osnovu japanske tehnologije i uz monitoring japanskih stručnjaka, uz zapošljavanje 120 radnika u prvoj fazi.

Vrijednost investicije u prvoj godini iznosila bi 4,8 miliona evra, od čega je preduzeće "Sankyo" Banjaluka investiralo pola miliona u "nou-hau", putem kojeg su pribavljeni svi patenti, licence, tehnološka i druga prava za proizvodnju čeličnih opruga.

"Poslovna zona" u ovo zajedničko preduzeće unosi svoj objekat od 4.000 kvadratnih metara, koji je, prema zahtjevima japanske kompanije, neophodan prostor za prvu fazu realizacije projekta i početka proizvodnje, saopšteno je iz Poslovne zone.

U narednom investicionom ciklusu u naredne tri godine planirano je zapošljavanje 300 do 500 radnika.

Cjelokupna proizvodnja u prvoj godini već je ugovorena za japansko tržište.

Kontakti između Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva sa predstavnicima japanskih kompanija, i osnivanje Fabrike opruga "Sankjo" Banjaluka, bila bi prva u nizu investicija iz Japana, koja za krajnji cilj buduće saradnje ima otvaranje niza proizvodnih firmi u Republici Srpskoj, sa japanskom tehnologijom, ističu u "Poslovnoj zoni".

"Poslovna zona" je jedinstven privredni subjekt u regionu sa uređenim građevinskim zemljištem, koji raspolaže ogromnim potencijalima i resursima za privredne aktivnosti, odnosno otvaranje preduzeća i zapošljavanje velikog broja radnika, a u protekle dvije godine uloženo je više od milion KM u uređenje infrastrukture, te sanaciju i adaptaciju objekata za nove korisnike.

Direktor "Poslovne zone" Đurađ Banjac rekao je da svaki dan dolazi sve više novih investitora i korisnika.

On je najavio učešće "Poslovne zone" na poslovnim susretima privrednika bivše Jugoslavije, koje, u okviru redovnog sastanka predsjednika privrednih komora bivših republika Jugoslavije, organizuju Privredna komora Republike Srpske i Gospodarska zbornica Slovenije 5. i 6. septembra u Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana