У заједничко предузеће са јапанским Санкјом 4,8 милиона евра

Aгенције
У заједничко предузеће са јапанским Санкјом 4,8 милиона евра

Бањалука - У компанију "Санкјо" Бањалука, као заједничко предузеће бањалучке "Пословне зоне" и јапанске компани

је "Санкјо" из Нагоје. у првој години биће инвестирано 4,8 милиона евра у производњу аутомобилске опреме по јапанској технологији.

Влада Републике Српске одредила је предузеће "Пословну зону" Бањалука за локалног партнера јапанском "Санкјоу", а заједничка компанија би производњу обављала на основу јапанске технологије и уз мониторинг јапанских стручњака, уз запошљавање 120 радника у првој фази.

Вриједност инвестиције у првој години износила би 4,8 милиона евра, од чега је предузеће "Санкyо" Бањалука инвестирало пола милиона у "ноу-хау", путем којег су прибављени сви патенти, лиценце, технолошка и друга права за производњу челичних опруга.

"Пословна зона" у ово заједничко предузеће уноси свој објекат од 4.000 квадратних метара, који је, према захтјевима јапанске компаније, неопходан простор за прву фазу реализације пројекта и почетка производње, саопштено је из Пословне зоне.

У наредном инвестиционом циклусу у наредне три године планирано је запошљавање 300 до 500 радника.

Цјелокупна производња у првој години већ је уговорена за јапанско тржиште.

Контакти између Владе Републике Српске и ресорног министарства са представницима јапанских компанија, и оснивање Фабрике опруга "Санкјо" Бањалука, била би прва у низу инвестиција из Јапана, која за крајњи циљ будуће сарадње има отварање низа производних фирми у Републици Српској, са јапанском технологијом, истичу у "Пословној зони".

"Пословна зона" је јединствен привредни субјект у региону са уређеним грађевинским земљиштем, који располаже огромним потенцијалима и ресурсима за привредне активности, односно отварање предузећа и запошљавање великог броја радника, а у протекле двије године уложено је више од милион КМ у уређење инфраструктуре, те санацију и адаптацију објеката за нове кориснике.

Директор "Пословне зоне" Ђурађ Бањац рекао је да сваки дан долази све више нових инвеститора и корисника.

Он је најавио учешће "Пословне зоне" на пословним сусретима привредника бивше Југославије, које, у оквиру редовног састанка предсједника привредних комора бивших република Југославије, организују Привредна комора Републике Српске и Господарска зборница Словеније 5. и 6. септембра у Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана