U prošloj godini izvoz u EU veći za 20,5 odsto

Srna
U prošloj godini izvoz u EU veći za 20,5 odsto

Banjaluka - Republika Srpska je u prošloj godini ostvarila ukupan izvoz robe na tržište EU od oko 1,29 milijardi evra ili za 20,5 odsto više nego u 2016. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog uvoza u posmatranom periodu bio je nešto veći od 1,25 milijardi evra ili više za 9,4 odsto.

Najveći prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmjene Srpske sa članicama Unije u iznosu od 558,4 miliona evra je ostvaren u poslovanju sa Italijom, više od 356 miliona evra sa Njemačkom, dok je spoljnotrgovinska razmjena sa Hrvatskom bila 348,47 miliona evra.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je za Republiku Srpsku kao i za region uopšte EU i dalje ostala najbitniji spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvaruje okvirno više od 70 odsto ukupnog izvoza i oko polovine ukupnog uvoza.

Prema njenim riječima, u prošloj godini došlo je do najvećeg procentualnog rasta vrijednosti izvoza na područije Unije, gdje, uz električnu energiju, znatno učešće imaju proizvodi prerađivačke industrije, različitih faza finalizacije i gotovih proizvoda.

"Posmatrajući stepen pokrivenosti uvoza izvozom vidljivo je da je u prošloj godini vrijednost u poslovanju sa Slovačkom veća od 200 odsto, sa Slovenijom, Austrijom i Holandijom veća je od 100 odsto, što govori o znatnom suficitu ostvarenom u poslovanju sa ekonomski dosta razvijenijim zemljama nego što je to Srpska", navela je Stojadinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana